Sır olan belgeleri ancak hakim veya mahkeme heyetince incelenebilir.

2009 yılında başlatılan soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili, mahkemeden arama kararı çıkartarak, Arınç’a suikast yapacakları öne sürülen subayların çalıştığı Seferberlik Tetkik Kurulu’na gitti. Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Tümgeneral Selahattin Kısacık’ın, devlet sırrı bilgilerin olduğu 11 ve 16 nolu kozmik odaları arayamayacağı gerekçesiyle itiraz etmesi üzerine Bilgili, mahkemeye başvurarak, odaların hakim tarafından aranmasını istedi.

3 tane savcı değişti

İki kozmik oda, mahkeme kararı uyarınca sonradan Yargıtay üyesi seçilen Hakim Kadir Kayan tarafından günlerce arandı. 6 yıl süren soruşturma, özel yetkili savcılıkların kapanmasının ardından Bilgili’den alınarak, önce Cumhuriyet savcısı Sadık Bayındır’a, Bayındır’ın da son HSYK kararnamesiyle Yargıtay üyesi seçilmesiyle Cumhuriyet savcısı Tekin Küçük’e geçti.

61 sayfalık takipsizlik kararı

Alınan bilgiye göre; Küçük, dosyayı alır almaz kendisinden önce yapılan işlemlerle ilgili bir tutanak tuttu. Küçük, o tutanaktaki bilgileri, 61 sayfalık takipsizlik kararında da yazdı. “Kozmik Oda” aramalarıyla ilgili mahkeme kararlarını, CMK hükümleri uyarınca değerlendiren Küçük, soruşturma safhasında hâkim veya savcının içeriği sır olan belge ve bilgileri incelemesinin mümkün olmadığını, bu bilgi ve belgelerin ancak dava açıldığı takdirde hakim veya mahkeme heyetince incelenebileceğini, bu inceleme sırasında savcı, zabıt katibi, taraflar veya avukatların da hazır olamayacaklarını belirtti.

Devlet sırrını ifşa etmekten yargılanabilirler

Kararda, soruşturmada takipsizlik kararı verildiği için kozmik odalardan ele geçirilen 1.5 terabaytlık hard disk içindeki devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin incelenmediği kaydedildi. “İmaj içeriğindeki bilgi ve belgelerin mevzuata aykırı şekilde yetkisiz kişilerin eline geçmesine sebebiyet verenler hakkında adli yollara başvurulacaktır” açıklaması yapan TSK’nın suç duyurusunda bulunması halinde, Küçük’ün verdiği takipsizlik kararı uyarınca ‘Kozmik Oda’ soruşturmasında görev yapan hakim, savcı, polis, bilirkişilerin ‘devlet sırrını ifşa etmek’ suçundan yargılanması gündeme gelebilecek.


cafesiyaset.com