Eskişehir’de sahiplendiği kediyi evinde işkenceyle öldürdüğü ileri sürülen ve görüntüleri sosyal paylaşım sitesinde yayınlanan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Mustafa Can Aksoy’un yargılandığı davada hakim, Emniyet Müdürlüğü’nden kedinin fiyatının belirlenmesi amacıyla bir pet shop yetkilisinin bilirkişi olarak mahkemeye getirilmesini talep etmesi basında ilginç başlıklarla haber edildi.

Kedi öldüren üniversiteli davasında garip karar: Kedinin fiyatı belirlensin!

Hakimin sorduğu soru hayvan severleri isyan ettirdi.

....

Hayvan severliğin görüntüde kalmaması için öncelikle basınımıza,  hayvan haklarına ilişkin mevzuatımızdaki düzenlemeyi öğrenmelerini öneriyoruz. 

TCK'nun 151/2 maddesi şu şekildedir :  " Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hâle getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır."

CMK 231/6-c maddesi ise şu şekildedir : "Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,"

Görüldüğü gibi, kedi TCK'nunuz açısından eşya niteliğinde sayılmıştır. Bunda var ise suç hakimde değil, yasalardadır. Basının bu cahilliği, vatandaşlarda yargıya ve dolayısıyla adalete olan inancı sömürmekte ve yok etmektedir. Basının unutmaması gereken husus adaletin , devletin temeli olduğudur. Basın, adaleti, tiraj için sömürme histeriğini önleyemez ise  yayın yapacağı, para kazanacağı bir ülke de bırakmayabilir!

Belki de bu konuda İlber Ortaylı'nın şok tedavisi basın için daha faydalı da olabilir.

Sonuç olarak amacımız yermek değil; hukuk ile ilgili bir haber yaparken muhabirlerinize, yazarlarınıza biraz kitap okumalarını veya en azından google'a sormalarını tavsiye etseniz yeter.

Böylelikle sözde değil özde hayvan sever olursunuz ve Hayvanları Koruma Kanununda  değişiklik yapılıp hayvanlara işkence yapılmasına ağır cezalar getiren tasarının bir an önce kanunlaşmasını da sağlarsınız.



http://www.adaletgundemi.net/haber/936/basinin-hukuk-cehaleti/