Kayseri Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'na yapılan kadrolu kalorifercilik sınavında birinci olan ve Devli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na açıktan atanması düşünülen M.A., "güvenlik soruşturmasına" takılınca isyan etti.

ÖNDER YILMAZ

Çarşamba günü TBMM Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Kamu Denetçiliği Kurumu KDK'ya başvuran M.A., şikayet dilekçesinde Kayseri Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'nca yapılan ceza ve tevkif evleri kaloriferci alımı sınavına katılarak yazılı sınavdan 82.2, sözlü sınavdan ise 100 puan alıp başarılı olduğunu kaydetti. Ancak güvenlik soruşturması sürecinde hiçbir sabıka kaydının olmadığını belirten M.A., hakkında 2009'da açılan davanın devam ettiği gerekçesiyle güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığını ve atamasının iptal edildiğini kaydetti. Hakkında kesinleşmiş bir ceza olmadan, her bireyin suçsuz kabul edilmesi ilkesine dikkati çeken M.A., iptal edilen atama işleminin iadesini talep etti.

KDK, M.A.'nın durumunu ulusal ve uluslararası mevzuat ile Danıştay kararları doğrultusunda masaya yatırdı. Yapılan araştırma ve incelemelerin ardından KDK, M.A. hakkında hazırladığı karar raporunda hukukta yer alan "Masumiyet karinesi" ilkesini dikkate alarak, "İdare tarafından yargılamanın devam ettiği gerekçesiyle yapılan iptal işleminin Evrensel Ceza Hukuku İlkesi olan, 'masumiyet karinesi'ne açıkça aykılık teşkil etmiştir" dedi. KDK, "Şikayetçi hakkındaki adli kovuşturma sonuçlanıncaya kadar atamasının bekletilmesi yönünde Adalet Bakanlığı'na tavsiyede bulunulmasına karar verildi" ifadelerine yer verdi.

http://www.memurlar.net/haber/499780/

Milliyet