Bu doğrultuda CHP'den aday adaylığı başvurusu yapan Danıştay Hâkimi Yeniay Kaya, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Teğmen Mehmet Ali Çelebi, mesleğe dönemeyecek. Ak Parti'den aday olmak için istifa eden 7 rektör de, akademiye dönecek, ancak rektör olamayacaklar.

YSK takvimi doğrultusunda 10 Şubat'ta görevlerinden istifa eden bürokratların önemli bir bölümü, Ak Parti, CHP, MHP ve HDP listelerinde kendilerine yer bulamadı. 7 Nisan günü YSK'ya teslim edilen listeler doğrultusunda aday gösterilemeyen bürokrasi kökenli aday adayları, hakim, savcı ve askerler dışında mesleklerine geri dönebilecek.

Ak Parti'den olamadılar

Bu doğrultuda İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Milli eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya aday gösterilemedi. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, TCDD Genel Müdürü Süleyman karaman ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet'in de aralarında bulunduğu 7 rektör aday olamadı. Söylet ile birlikte rektörler Ünsal Ban, Nihat İnanç, İbrahim Halil Mutlu, Ali Akmaz, Burhanettin Uysal ve Mehmet Rüştü Karaman, akademiye geri dönecek, ancak rektörlerin görevlerine dönemeyecekler.

Diğer isimler

Aynı zamanda Merkez Valisi Ulvi Saran, SPK Başkanvekili Prof. Dr. Nurullah Genç, YURTKUR Genel Müdürü Recep Kaymakca, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Ali Akay, Polis Akademisi Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Vahit Bıçak, ÖİB Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı da aday gösterilmediği için görevlerine geri dönme haklarına sahip.

CHP için başvuran bazı isimler dönemeyecek CHP'den aday olmak için başvuran Danıştay Hâkimi Yeniay Kaya, Teğmen Mehmet Ali Çelebi ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, kanun hükümleri nedeniyle görevlerine geri dönemeyecekler.

Geri dönecekler

CHP'den adaylık başvurusu yapan çok sayıda akademisyen de aday olamayınca görevlerine geri dönme haklarına sahip oldu. Fethi Açıkel, Ali Altuntaş, Ali Arayıcı, Yusuf Çelebi, Süleyman Çelenk, Ali Kemal Doğan, Yalçın Karatepe, Lale Orta, İştar Gözaydın, Işık Bildacı, Ahmet Eren Özsoy, Ayşe Eser Danışoğlu, Çağdaş Şirin, Muhammet Çakmak, Zeki Kılıçaslan ve Elfin Tataroğlu ile kadrosu RTÜK'te bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarından Rasim Bölücek geri dönüş hakkı kazandı. Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vural Şahbenderoğlu ve MEB Müfettişi Rasim Akkaya da görevlerine döndü.

Bu isimlerin halen boş olan kadrolarına atanabileceği gibi, kıdemiyle eş değer farklı görevlerin verilmesi ihtimali de bulunuyor.


Milliyet