Yıllarınızı vermişsiniz taşınmazın icrada sattıktan sonra, alacağı tahsil edeceğiniz sırada bir de bakmışsınız satışı bırakın ödeme emrinin tebliği işleminin usulsüzlüğü nedeniyle ittıla tarihinden takip en başa dönmüş;

Bir bakmışsınız haberinizin bile olmadığı bir icra takibinden mallarının icradan satılmış dımdızlak ortada kalmışsınız;

Bir bakmışsınız size hiç tebligat yapıl(a)madan hakkınızda yakalama kararı çıkartılmış veya zorla getirme kararı alınmış;

...

Hadi hadi, son zamanlarda sık sık karşılaştığımız bu durumlardan değil de her zaman karşılaştığımız durumlardan örnek vereyim :  "ismini vermeyen D:2'deki komşunun beyanı" ile veya muhatabın tebliğ anında nerede olduğunu araştırılmaksızın tebligatlar yapılmaktadır.

Tebligat usulüne uygun olarak yapılsa bile tebligatı alın oğlunuzun, önemsemeyip tebligattan sizi haberdar etmemesi de pekala karşılaşılan bir durumdur ve hatta sıklıkla kapınıza asılan "tebligatın muhtara bırakıldığına" ilişkin bildirimi görmenize rağmen işten izin alınamadığından muhtardan tebligatı zamanında teslim alınamadığı da bir vakadır.

Günümüz teknolojisi kullanarak Tebligat 4.0'a Yargıda da geçmek artık elzem değil midir? Ki Gelirler Genel Müdürlüğü vergi açısından Tebligat 4.1'e geçmişken!

Tüm bu hususları gözeterek İstanbul İcra Mahkemesi, basit ama tebligat sisteminde köklü değişiklik yapacak öneriyi ilgili kurumlara iletti bile:

İşte öneri:

"BAŞBAKANLIK 

BİLGİ İŞLEM BAŞKANLIĞI'NA 

ADALET BAKANLIĞI

BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NA 

TÜRKSAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI'NA

Müşteki Aslan Yıldırım vekili tarafından Sanık Ayten Gelincik aleyhine Mahkememize açılan taahhüdü ihlal davasında sanık adına gönderilen her iki tebligatta da bilgi alınan komşu isminin yazılı olmadığı,  PTT memuru tarafından tebliğ işlemlerinin usulüne uygun olarak yapılmadığı anlaşılmıştır.

 Tebligatlardaki usulsüzlüklerin  ve tebliğ yapılamamasının 

yargı, 

devlet ve 

topluma  verdiği zararlar gözetilerek 

Tebligat yapılamaması, 

Usulsüz tebligat yapılması,  

Tebligatın süresinde yapılamaması sorunlarının kökünden etkin, en az masrafla çözülerek Adalet açısından;

"Hukukun üstünlüğü" ilkesi kapsamında kalan mahkemeye erişim hakkı, 

Adil yargılanma hakkı 

Hak arama hürriyeti

Sağlanmış olacak olup tacir-şirketler açısından Türk Ticaret Kanunu'nun 1525. Madde gereğince kayıtlı elektronik posta sistemi ve vergi mükellefleri açısında da  E-Tebligat  sistemi ile sağlanan tüm bu imkanların Türk vatandaşlarının tamamı açısından sağlanması amacığıyla dayanağını Tebligat Kanunun 7/a maddesinde bulunan şu çözümün bir an ivedilikle  E-Devlet sistemine uygulanması takdirlerinize sunulur :

Tüm tebligatlar veya seçtiği kurumlardan gelecek tebligatları,  elektronik posta ile almak isteyen Türk Vatandaşları için kayıtlı elektronik posta sistemine benzer şekilde ve fakat vatandaşlar için ücretsiz olacak "E- Devlet içerisinde oluşturulacak elektronik posta adresime gönderilmesini istiyorum" seçeneği ya da Gelir İdaresi Başkanlığının E-Tebligat uygulamasında olduğu gibi Türk vatandaşlarının bildirecekleri "kişisel elektronik posta adresime (Gmail, yahoo...) gönderilmesini istiyorum " seçeneklerinden biri tercih edilerek,

Yargı tebligatlarının elektoronik posta aresine yapılmasının kolaylıkla sağlanması,

Tebligatlardan E-Devlette kayıtlı cep telefonuna ayrıca SMS gönderilerek haberdar edilmesi

bunun için E-Devlet ve UYAP'da gerekli değişiklerin yapılması takdirlerinize sunulur.

http://www.uyap.gov.tr/UYAPta-Elektronik-Tebligat-Uygulamasi-Basladi linkinde anlatılan elektronik tebligat uygulaması ihtiyaçları karşılamaktan çok uzaktır.

Öncelikle kayıtlı elektronik posta uygulaması TTK 1525. Madde gereğince sadece şirket ve tacirleri için zorunlu iken mevcut UYAP e-tebligat uygulamasından faydalanmak isteyen tüm vatandaşlar için kayıtlı elektronik posta fiilen zorunlu hale getirilmektedir ki KAP ücretsiz olmayıp  yıllık aidat ücreti çok yüksektir. Bu nedenle hiç bir vatandaş (avukatların bir kısmı hariç)  mevcut UYAP e tebligat uygulamasından faylanamamaktadır. Ayrıca fiilen KAP'ın zorunlu tutulması Tebligat Kanunun 7/a maddesine de aykırıdır. Anılan maddede tebligat yapılacak elektronik posta adresinin kayıtlı elektronik posta olması gerektiğine ilişkin bir şart bulunmayıp madde metni açıkça ve sadece " bir elektronik adres"ten bahsetmiştir.

Mevcut UYAP e-tebligat uygulamasında vatandaş, hakkındaki dava - soruşturma - icra takibi dosyalarına tek tek başvurarak tebligatların KAP'a yapılmasını talep etmek zorundadır. Pratiğe ve akla uygun olan ise E-Devlet üzerinden tek bir tıklama ile başvurarak hakkında açılacak olan   dava - soruşturma - icra takipleri de dahil olmak üzere tüm tebligatların bildireceği kişisel mail adresine veya -Başbakanlık tarafından tercih edilir ise- E-Devlet içinde oluşturulacak "E-Devlet elektronik posta"sına gönderilmesini sağlamaktır. "

http://hukukmedeniyeti.org/haber/17964/iste-bu-olur-ise-yargida-buyuk-bir-sorun-ortadan-k/