124'ü tutuklu 205 Kürt siyasetçinin yargılandığı KCK İstanbul davası bugün gerilimle başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Avukat Ercan Kanar'ın müvekkilinin savunma hakkını savunduğu için mahkemeden men edilmek istenmesi ardından avukatlar oturma eylemi başlattı. Savunma hakkının engellenmesine tepki gösteren avukatlar rjandarmaların müdahalesiyle karşılaşırken, avukatlar jandarma zoruyla mahkeme salonundan çıkarıldı.

Tahliye talepleri yazılı almak istendi
ANF'nin haberine göre, davanın bugün görülen duruşması tutuksuz yargılananların kimlik tespitiyle başladı. Türkçe, Kürtçe ve Arapça kimlik bilgisi verildi. Mahkeme heyeti tahliye taleplerini yazılı olarak alacaklarını söyledi. Bunun üzerine itiraz eden avukatlar, yazılı talebin "aleniyet" ilkesine aykırı olduğunu, yargılamada esasın "sözlülük" olduğunu belirterek, son iki gün kendilerine ve müvekkillerine tahliye için söz verilmesini istedi. Avukat Ercan Kanar, yazılı talebin ancak Engizisyon Mahkemelerinde olacağını belirterek, bunun kısıtlama olacağını söyledi.

"Açlık grevindeyiz" diyen sanığın mikrofonu kapatıldı
Duruşmada söz isteyen tutuklulardan Aslan İşçioğlu, "Bir halkın dostu varsa o halk yenilmez, Kürt halkının dostu da vardır. Açlık grevindeki 11 arkadaşımıza müdahale edilip, hücrelere konuldular" dedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti İşçioğlu'nun mikrofonunu kapattı. Açlık grevindeki Erdal Avcı, “hiçbir şekilde çay, limon ve idarenin verdiği hiçbir şey almadıklarını sadece çeşme suyu içtiklerini, tecrit hücrelerinde olduklarını” söyledi. Dosyada yargılananlar arasında Silivri 2 No'lu L Tipi Cezaevi'nde açlık grevine giren 16 tutuklu da bulunuyor.

Duruşmadan men cezası verildi
Mahkeme heyeti, sanık Aslan İşçioğlu'na ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme heyeti başkanı Ali Alçık, "terör örgütü eleşbaşını övüdüğü ve terör propagandası yaptığı", "mahkemenin huzurunu bozduğu, disiplisizlik yaptığı" iddiasıya İşçioğlu'nun bu duruşmadan itibaren 9 Ekim'e kadar yapılacak olan duruşmalara, gerek duyulmadığı sürece getirilmemesine karar verdi.

Avukat çıkartılmak istendi, oturma eylemi yapan avukatlara saldırıldı
Başkan Alçık, İşçioğlu'nun salondan çıkarılmak istenmesine itiraz eden ve savunma hakkının kısıtlandığını söyleyen Avukat Ercan Kanar'ın da "ısrarla konuştuğu ve mahkeme düzenini bozduğu" iddiasıyla duruşmadan çıkarılmasına karar verdi. Karara itiraz eden avukatlar, duruşma salonunda oturma eylemine başlarken, mahkeme heyeti salonu terk etti. Duruşma salonunda oturma eylemi yapan avukatlara jandarma müdahale etti ve avukat Ercan Kanar jandarma zoruyla duruşma salonundan çıkarıldı.

Duruşma, avukatlar ve sanıklar olmadan iddianamenin okunmasıyla devam ediyor.

Barikatları yıkarak duruşma salonuna girdiler
Öte yandan duruşma salonuna girmek isteyen tutuklu yakınları ve BDP'liler, kurulan barikatlarla jandarmalar tarafından engellendi. Askerler, duruşma salonunda yer olmadığını gerekçe göstererek, yüzlerce kişiyi içeri almazken, kitle bu durumu "Biji serhildana zindana", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile protesto etmeye başladı. Barikatları yıkmak isteyen yüzlerce kişiyi, askerler kalkan ve joplarla engellemeye çalıştı. Barikatlar kitle tarafından yıkılırken, avukatların mahkeme başkanı ile görüşmesinin ardından gerginlik sona erdi. Kitle duruşma salonunun girişine alındı.