Daha evvel haklarını alabilmek için mahkeme salonlarında yıllarını çürüten işçiler, işverenle anlaşmazlıklarını artık arabulucu uygulamasıyla çözmeye gidiyor. 223 amele işveren uyuşmazlığı arabuluculuk uygulamasıyla çözüldü. Yargı yükünün azaltılması amaçlanarak Kasım 2012’de başlatılan “arabuluculuk” uygulaması en çok fazla amele ile işvereni ortak noktada buluşturdu. 

Sezen ÜNÜVAR- BUGÜN GAZETESİ 

Arabuluculuk uygulamalarındaki istatistiklere göre, memleket genelinde 223 amele işveren uyuşmazlığı arabuluculukla sonuçlandı. 

İzmir başı çekiyor 

Uygulama sayesinde tarafların hiç bir yargılama olmadan kendi iradeleriyle çözüme ulaştıklarını ifade eden İzmir Arabulucular Derneği Başkanı Ayşe Dağcı, “Bu tatbikat hem vakit hem cash tasarrufu sağlıyor” diye belirtti . Dağcı, arabuluculuk uygulamasında İzmir’in başı çektiğini, uyuşmazlıkların % 39’unun burada çözümlendiğini belirtti . Türkiye’de 22 vilayette 280 hukuki uyuşmazlık arabuluculuk uygulamasıyla çözüme kavuşurken, bunun 108’ini İzmir başardı.

 Yargılama yok mutabakat var 

Tarafların bulundukları yerden ayrılmadan kendi aralarında karara varıp sonlandırmaları mümkün olan her türlü iş ve işlemin arabuluculuğun konusuna girdiğini ifade eden Dağcı, arabuluculukta bir yargılamanın söz konusu bulunmadığı vurguladı. Bu uygulamada tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulması esasının bulunduğunu ifade eden Ayşe Dağcı, “Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üreterek aralarında iletişim sürecinin kurulmasını mümkün kılan tarafsız üçüncü kişidir. Arabulucu, bu süreçte karar veren şahıs değildir. Hatta taraflara hiç bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler” diye belirtti . 

İki yan da kazançlı 

Vatandaşın bu sistem sayesinde pek çok fazla kazancı olduğunu ifade eden Dağcı, “Arabulucuya giderek, dava boyunca yapmak mecburiyetinde kalacağınız tüm masraflardan (posta gideri, bilirkişi, keşif vb. masraflar, yol giderleriniz gibi) tasarruf ediyorsunuz. 

Bu davaların çoğu en az 4 sene sürüyor. Arabulucu ile çözüm mahkemeye göre çok fazla kısa olduğundan dolayı zamandan da kazanıyorsunuz.

Mahkemede olduğu gibi bir bir yan değil iki yan da kazanır. Bunun üzerine tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri devam eder” diye açıkladı .

İşçi mahkemeye değil arabulucuya gidiyor

Kaynak: bugun

http://www.arcaajans.com/haber/guncel/isci-mahkemeye-degil-arabulucuya-gidiyor/776995/