Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına başbakanın veya ilgili bakanların talebi üzerine mahkeme kararı olmaksızın dört saat içinde erişim engeli koyma yetkisi tanıyan düzenlemelerin yer aldığı torba kanun dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

İnternet yasası olarak bilinen 5651 sayılı Yasa’daki değişiklileri de içeren torba kanunla birlikte, artık “Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması” gerekçesi öne sürülerek başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internet ortamında yer alan yayınlarla  ilgili olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.

Yine yeni düzenlemelerle “Teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesinin yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda”, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişim engellenmesi kararı da verilebilecek. Yine “Suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında” da  TİB tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunabilecek. Kullanıcılara ait bilgiler, içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları hakkında da para cezası yaptırımı uygulanabilecek. 

KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

İnternet yasasındaki değişiklikler şöyle: 

* Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Karar, Başkanlık tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. İçerik çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir. 

* Başbakanlık veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde, karar kendiliğinden kalkar.

* Erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.

* Suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkanlık tarafından, cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilir. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

* Bu madde uyarınca verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara elli bin Türk lirasından beş yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.”

* 5651 sayılı Kanun’un geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “mevcut internet servis sağlayıcıları” ibaresi “Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla abonesi bulunan mevcut internet servis sağlayıcıları” şeklinde değiştirilmiştir. 

BİLİŞİM AVUKATLARI AYM’YE TAŞIYACAK

Yürürlüğe giren düzenlemeye bilişim avukatlarından da tepki geldi. Cnnturk.com’un sorularını yanıtlayan Av. Burçak Ünsal, Ünsal Gündüz Avukatlık Ortaklığı tarafından yayımlanan raporla yasanın Anayasa’ya aykırılık gerekçelerini açıkladı ve iptali için Anayasa Mahkemesine gideceklerini söyledi. Yayımlanan raporda, kanundaki ifadelerin muğlak ve keyfi uygulamalara sebep olabileceği ve yürütmeye yargı yetkisi verilerek, erkler ayrılığı ilkesini zedeler nitelikte olduğu belirtildi. Uluslararası ilkelere rağmen erişim engelleme kararlarının tamamen idarenin takdirine tabii olarak keyfi, ölçüsüz ve orantısız kısıtlamalara tabii tutulmasının Anayasa’nın 22. ve 26. maddelerini ihlal ettiği belirtilirken, Kanun ile düzenlenmiş ve cezai soruşturma gerekçesi gösterilen eylemlerin gerek Anayasa gerekse hukukun evrensel ilkeleri ile bağdaşmadığı kaydedildi. (HABER MERKEZİ)