Balyoz ve İnternet Andıcı gibi davalarda yargılanan dört asker, karşılaştıkları hukuksuzlar nedeniyle ‘hukuk’ okudu. Biri avukat oldu, üçü de mezun olmak üzere.

Ergenekon soruşturması sürecinde açılan davalarda yargılanan Albay Dursun Çiçek, Albay Ziya İlker Göktaş, emekli Albay Fuat Selvi ile Balyoz sanığı Jandarma Binbaşı Gökhan Çiloğlu, yaşadıkları hukuksuzluklar nedeniyle  ‘hukuk’ okumaya başladı. Kimi cezaevindeyken sınava girip kazandı, kimi yarım bıraktığı hukuk fakültesine geri döndü. Askerlerden emekli Albay Selvi üniversiteyi bitirdi ve artık avukatlık yapıyor. Diğer askerlerin de mezuniyetine az kaldı. İşte hukuka sığınan o askerlerin hikayeleri:

 
nAlbay Fuat Selvi: Ergenekon davasıyla birleştirilen 'İnternet Andıcı' davasında ilk tutuklanan isimdi. Müebbet hapis cezasına çarptırılan Selvi, cezaevinde babasını kaybetti. Özel izinle babasının cenazesine katıldı. AYM'nin hak ihlali kararıyla,11 Mart 2014'te tahliye edildi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren emekli Selvi, avukatlık yapıyor.
 
- Albay Ziya İlker Göktaş: 29 sanıklı 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasının sanığı olan Göktaş 12 Eylül 2011'de tutuklandı, 5 Ağustos 2013'te tahliye edildi. Göktaş, tutukluyken öğrenci affı kapsamında hukuk fakültesine döndü. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Göktaş, şunları söyledi: “Kaydımı cezaevinden vekaletle yaptırdım. Dekanlık sınavlara girebilmem için her türlü imkanı sağladı. Muvazzaf olduğum için Maltepe Askeri Cezaevi'ndeydim. İlk sene eğitim hakkımı Milli Savunma Bakanlığı kısıtladı. Vize sınavlarına girme talebimi 'Bu haktan sadece açık öğretim fakültelerinde okuyanlar faydalanabilir' diye reddetti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden de izin aldığım halde sınavlara giremedim. Tekrar başvurdum, bu kez Bakanlık izin verdi. Bu mücadelemden sonra yüksek lisans ve doktoraya devam eden arkadaşlarımın da önü açıldı. Hukuk okumayan bir çok arkadaşım dahi bu davalar nedeniyle hukuk kitaplarının içine girdi. 
 
- Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek: 'Islak İmza’, Ergenekon ve Balyoz davaları nedeniyle 1515 gün cezaevinde kaldı ve bu davalarda 'en uzun tutuklu kalan asker' olarak kayıtlara geçti. 1982’de 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazananan ve kaydını dondurmak zorunda kalan Çiçek, cezaevinden çıktıktan sonra aftan yararlanarak okula döndü. Yatay geçişle İstanbul Üniversitesi’ne devam eden Çiçek, "Önümüzde uzun bir süreç var. Yeniden yargılama sonunda önce beraatımızı alacağız. Bu kumpası düzenleyenlere hukuk önünde yaptıklarının hesabını soracağız. AİHM’de, Anayasa Mahkemesi’nde dilekçelerimiz var. Bu süreçlerde genç arkadaşlarla Silivri yargılamalarını paylaşmak istiyorum" dedi.
 
- Jandarma Bnb. Gökhan Çiloğlu: Cezaevindeyken üniversite sınavlarına girerek Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı, şu an 3. sınıfta. Balyoz davasında  16 yıl hapis cezası alan Çiloğlu 9 Ekim 2013'de de Yargıtayın bozma kararıyla tahliye edildi. Çiloğlu, şimdi yeniden yargılanacak.


http://www.gazetevatan.com/hukuka-sigindilar--695484-gundem/