"Taban başarı sırası uygulaması geçtiğimiz yıl uygulansaydı hukuk fakültelerine  1700 tıp fakültelerine 200 öğrenci yerleşemeyecekti"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bu yıl ilk kez uygulanacak olan üniversiteye girişte tıp ve hukuk programlarına, başarı sırası sınırlamasını değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç, "YÖK'ün almış olduğu bu karar geçtiğimiz yıl uygulanmış olsaydı tıp fakültelerine yaklaşık 200, hukuk fakültelerine ise yaklaşık bin 700 kişi yerleşemeyecekti" dedi. Bu yıl uygulanacak düzenleme ile başarı sırası 40 binin altında olan adaylar tıp, 150 binin altında olanlar artık hukuk tercihi yapamayacak.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretim kurumları tıp ve hukuk programları kontenjanlarına ve yerleşen öğrenci sayılarına ilişkin bir çalışma yapıldığını, bu çalışma sonunda da bu programlara yerleşen ve aynı bölümde okuyan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllar geçtikçe açıldığının gözlemlendiğini ifade etti. Yekta Saraç, tıp programına 2010 ÖSYS'de, 20 bin 200'üncü, 2014 ÖSYS'de 101 bininci, hukuk programına 2010 yılında 177 bininci, 2014 ÖSYS'de ise 366 bininci adayın yerleştiğini kaydetti. Çalışmalardan hareketle uygulanacak olan taban başarı sırası sınırlamasını değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç, hukuk ve tıp alanlarının akademik altyapısı güçlü kendisini bu doğrultuda yetiştirmiş kişilere emanet etmenin doğru olacağını belirtti.

UYGULAMA HANGİ ŞARTLARI KAPSIYOR?

Burak Kılanç, bu yıl tıp ve hukuk fakültelerini tercih edecek öğrencileri bekleyen koşullar hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Yapılan açıklamaya göre, 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (ÖSYS) tıp fakültelerini tercih edebilmek için MF-3 Puan türünde yerleşme puanına göre ilk 40 bin kişinin içinde olmak gerekiyor. Hukuk fakülteleri için ise TM-3 puan türünde ilk 150 bin kişinin içinde olmak gerekiyor. Esasında baktığımızda devlet üniversitelerinde tıp fakültesi tercih edecek olanlar için bir anlama ifade etmediğini görüyoruz. Çünkü devlet üniversitelerinde tıp fakültesine girebilmek için ilk 15 binde olabilmek gerekiyordu. Vakıf üniversitelerinde şu an ne kadar da tam burs programlar çok önlerde öğrencileri almış olsalar da ücretli programların daha gerilerdeki öğrencileri kabul ettiğini görüyorduk"

UYGULAMA REKABETİ ARTTIRACAK

Bu yıldan itibaren uygulanacak sistemin rekabeti arttıracağının altını çizen Kılanç, "Uygulamadan önce makas genişti. Bizim yaptığımız analize göre, eğer 2014'te YÖK'ün almış olduğu taban başarı sırası uygulanmış olsaydı tıp fakültelerinde yaklaşık 200 kişi, hukuk fakültesindeyse yaklaşık bin 700 kişi fakülteye yerleşemeyecekti. Öyle olduğu için özellikle hukuk fakültelerinde vakıf üniversitelerinin ücretli programlarında rekabetin artacağını hukuk fakültelerinin ücretli programları için vakıf üniversitelerinin birtakım cazibeyi arttırıcı önerileri öğrencilerin önüne sunacağını öngörebiliriz. Tıp fakülteleri için de çok büyük bir fark oluşturacağını tahmin etmiyorum" ifadelerini kullandı.

İLERLEYEN DÖNEMLERDE DİĞER BÖLÜMLERİ DE KAPSAYABİLİR

Uygulamanın diğer yükseköğretim programlarını da kapsayabileceğini belirten Kılanç, "YÖK başkanımızın yaptığı açıklamalardan ilerleyen dönemlerde özellikle öğretmenlik ve mühendislik programlarının da taban başarı sırası uygulamasına girilebileceğini anlıyoruz. Mühendislerin de, taban başarı sırası uygulaması ile niteliğini arttırmak söz konusu olabilir. Dünya üzerinde bu konuyla ilgili 2 tane uygulama var. Ya ilk etapta kriterlerinizi aşağıya indirirsiniz akademik seviyesi düşük öğrencileri alırsınız iyi yetiştirirsiniz ve mezuniyet aşamasında da sınavlarla kanıtını ortaya koyarsınız. Ya da en baştan yüksek nitelikli seviyede öğrencileri alırsınız onları iyi seviyede aldığınız için daha da ilerletmek kolay olur. Şu anda özellikle Hukuk ve Tıpta niteliği ilk başta yüksek tutmayı tercih etti" diye konuştu.

YÖK'ün açıklamalarından her meslek odasının o mesleğe mezun veren üniversiteler üzerinde ve diplomaların üzerinde baskı grubu oluşturması gerektiğini anlamalıyız diyen Kılanç, "Batılı ülkelere baktığımızda meslek odaları üniversitelerden mezun olup o üniversitelere girecek kişilerin niteliği konusunda birtakım sınama sınavları yaparak ya da yeterlilik sınavları yaparak belgeler verebiliyor" dedi.

"ÖĞRENCİLER DAHA ÇOK ÇALIŞSIN!"

Öğrencilere çalışmalarına hızla devam etmeleri önerisinde bulunan Kılanç, "Sıralamaya bağlı olarak bir yerleştirme söz konusu olduğundan dolayı adaylar ne kadar daha iyi çalışırlarsa daha ön sıralarda yer alırlarsa her türlü başarı sırası kriterini sağlamış olurlar. Bu yüzden öğrencilere söyleyebileceğim tek şey alınan kararlara kulaklarını tıkasınlar. Olabildiğince iyi bir puan ve başarı sırasını yakalamak için var güçleriyle çalışsınlar" diye konuştu.



http://www.memurlar.net/haber/499804/

İhlas Haber Ajansı