Örgüt propagandası yapıldığı iddiasıyla kitapları hakkında toplatma kararı verilen gazeteciler Hasan Cemal ve Tuğçe Tatari, avukatları aracılığıyla Gaziantep 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği karara itiraz etti. Cemal’in kitaplarına ilişkin karara yapılan itirazda, toplatma kararı verilen kitapların toplam 561 sayfa olduğu vurgulanarak, karar verilmeden önce kitapların okunması gerektiğinin altı çizildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın toplatma kararı verilmesi talebi ile kararın verildiği tarihin 4 Aralık 2015 olduğu belirtilerek, “Toplatmaya konu 25 kitap ve 5 dergi olduğuna göre aynı gün tümünün okunmasını ve okunduktan sonra toplatma kararı verilmesini yaşamın olağan akışına, fiziki koşullara ve mantığa aykırı görüyoruz” denildi.

[Haber görseli]

Abdullah Öcalan kararı

Hasan Cemal’in avukatları Fikret İlkiz ve Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı tarafından hakimliğe sunulan dilekçede, Abdullah Öcalan’ın kitabı hakkında verilen toplatma kararı hakkında Anayasa Mahkemesi’nin düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile basın özgürlüğünün ihlal edildiği kararı verdiği anımsatıldı. Dilekçede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2013 tarihli Cumhuriyet Vakfı kararıyla mahkemelerce verilen el koyma, toplatma ve yayın durdurma kararlarının basın özgürlüğünün gerektirdiği güvencelere sahip olmadığını belirttiği anlatıldı.

Tatari’nin itiraz dilekçesinde ise kararda kitapların okunup incelendiği izlenimi verecek hiçbir alıntı ve atıf yapılmadığı, bütün kitaplar için topluca tam 10 kez “örgüt propagandası yapıldığı” kanaatine varıldığının belirtildiği vurgulandı.

Cumhuriyet