İstanbul- Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' gerekçesiyle yargılanmasına bugün başlandı.

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce görülmesine başlananak davanın iddianamesinde, Fazıl Say'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı iddia edilen bazı yazılarda, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçunu işlediği yazıyor.

Fazıl Say'ın hesabında yer verdiği söz konusu tweetlerin de olduğu  iddianamede, ''Kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve yeryüzünde yaşayanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları üç büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere incitecek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazıldığı kanaatine varılmıştır'' ifadeleri kullanılıyor.

İddianamede, Say hakkında, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' gerekçesiyle 1,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Savunmasını yazılı olarak veren Say'ın duruşması 18 Şubat'a ertelendi.

 

Olayın geçmişi

Fazıl Say, 11. ve 12. yüzyıllarda yaşamış olan şair Ömer Hayyam’ın bir dörtlüğünü sosyal medyada paylaşmış, bunun üzerine Say'ın İslam dinine ve Müslümanlara yönelik ağır hakaretler ederek dini değerleri alenen aşağıladığını iddia eden Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek, Say hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan tarafından iddianame hazırlanmış ve iddianamenin İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce kabulünün ardından Say, hakkında 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

 

Sanatçılardan destek

Aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Selçuk Yöntem'in de bulunduğu çok sayıda sanatçı Say'a destek olmak Çağlayan Adliyesi'ne geldi.

Adliye önünde toplanan topluluk "Fazıl Say yalnız değildir", "Özgür sanat özgür dünya", "AKP sanatçıyı rahat bırak" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

 

Alevi örgütlerinden destek çağrısı

Alevi örgütleri yayımladıkları ortak açıklamayla Say’a destek verdi. Alevi örgütleri, yurttaşları Çağlayan Adliyesi önünde Say’a destek vermeye çağırdı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Her gün gencecik fidanlarımız toprağa düşerken, ülkemizde adalet, hak, hukuk rafa kaldırılırken, cemevlerimize bile ‘ucube’ diyen bir başbakan varken, çocuklarımızın geleceği ‘dert+dert+dert’ eğitim sistemi ile karartılırken, umutsuzluğun, karanlığın, baskının had safhada olduğu bu karanlık dönemde Fazıl Say da yargılanıyor. Biz Aleviler evrensel nefesimiz olan Say’ın nefesinin kesilmesine seyirci kalmayacağız. Heykel başı kestiren Başbakan’ın Fazıl’ın nefesini kesmesine izin vermeyeceğiz” denildi.