Halk arasında evlilik sözleşmeleri olarak bilinen Mal Rejimi Düzenlemesi Anlaşmalarının İngiltere’de kanuni olması için büyük bir adım atıldı. Parlamentoya yasa  tasarısı tavsiyesi veren İngiltere Hukuk Komisyonu evlilik sözleşmelerinin kanuni olarak tanınmasıgerektiğini söyledi.Raporudeğerlendiren Levenes Avukatlık Bürosu ortaklarından Avukat Şadiye Arslan, “Hukuk Komisyonu Şubat 2014 raporuyla evlilik öncesi anlaşmaların yasal olması için fikir verip parlamentoya tavsiyelerde bulundu” dedi.

Avukat Şadiye Arslan, evlilik öncesi sözleşmelerin geçerli olması için, sözleşmeye girecek çiftlerin ayrı ayrı hukuki görüş alması gerektiğini ve aynı zamanda bütün mal varlıklarının açıklanmasında dürüst olunmasınınşart olduğunu söyledi. Arslan sözlerine şöyle devam etti:“Sözleşme sayesinde çiftlerin bir kontrata girme hakkını kullanabileceklerini ve aynı zamanda ayrılma durumunda nerde durduklarını belirleme şansını kullandıklarını savunanHukuk Komisyonu aynı zamandaçiftlerin birbirlerinin gerekli finansal ihtiyaçlarını karşılamaktan kaçınma şansını kullanmasına imkan vermedi. Çocuklarınetkilenmemesi için de belli maddeler konuldu”.

Avukat Arslan, böyle sözleşmelerin çiftler tarafından genellikle dikkatli bir şekilde tartışılıp hukuki tavsiye alındıktan sonra gelecekte mal ve mülkün nasıl paylaşılacağına karar verildikten sonra girildiğine dikkat çekti. Hukuk Komisyonunun çiftlere gelecek konusunda netlik sağlama imkanını vermek istediğini belirten Arslan, “Komisyon aynı zamanda kendi çabalarıyla ve ailelerinin çabalarıyla mal ve mülk yapan kişilerin bunları kontrolünde tutmak arzusunu değerlendirdi. Komisyonun gösterdiği ikinci gerekçe ise eğer çiftlerden birinin daha önceki ilişkiden veya evlilikten çocukları veya malı mülkü varsa bunların korunmasını istemesidir” dedi.

“ELEŞTİRENLER VE TARAF OLANLAR VAR”

Evlilik sözleşmelerinin eleştiri aldığını ve evlenmek isteyen çiftler arasındaki aşka ve güvene karşı gittiğini söyleyenlerin olduğunu belirten Arslan,“buçoktartışmalıbirkonuveherkesingörüşüayrıolabiliyor. Hukuk Komisyonu eğer çiftlerin durumu değişirse ve daha kötüye giderse o zaman anlaşmaya imza atan bir kişinin diğerine ihtiyacı doğabileceğini göz önüne alarak çiftlerin birbirine karşı olan finansal sorumluluğunun evlilik sözleşmesiyle giderilemeyeceğini ve ihtiyaç konusunun tekrar mahkemede bakılabileceğini belirtti” dedi.

Avukat Şadiye Arslan hukuk komisyonunun 343 numaralı raporunun parlamento tarafından kabul edilmesi halinde kanuna dönüşeceğini söyledi. Şu anda İngiliz hukukunda bütün sözleşmeler mahkeme tarafından bakılıp sözleşmenin geçerli olup olmayacağına mahkemekarar veriyor. Eğer kanun çıkarsa sözleşmeler bazı şartlar yerine getirildiği takdirde yasal gereklilik kazanacak.