Ankara’da Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın yeniden yargılandığı davanın bugün görülen duruşması, savcının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için 28 Kasım’a ertelendi.

Kızılay Meydanı’nda 1 Haziran 2013 günü yapılan protestolar sırasında silahından çıkan kurşunla Sarısülük’ün ölümüne neden olan polis Ahmet Şahbaz, Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce‘olası kastla adam öldürme’ suçundan yedi yıl dokuz ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, kararı usülden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye göndermişti. Davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray’da görülmesine ve tutuklu polis memuru Şahbaz’ın tahliyesine karar verilmişti.

‘Ahmet Şahbaz kasten öldürdü’

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı.

Söz alan Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz, Türkiye’deki yargının bağımsız olmadığını, devletin sanık Şahbaz’ın tarafında durduğunu söyledi.

Şahbaz’a ateş ettiği sırada taş isabet etmediğini, isabet etse bile sanığın ateş etme hakkı olmadığını ifade eden Yılmaz, Şahbaz’ın kasten öldürmek için ateş açtığını ve tutuklanması gerektiğini kaydetti.

Bu sırada Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük hakime doğru“Sizin çocuğunuz var mı?” diye sordu.

‘Bilirkişi raporu bizi destekliyor’

Son bilirkişi raporuna atıf yaparak “Son çıkan bilirkişi raporu, savunmalarımızı destekler nitelikte. Göstericilerin attığı taşlar, ateş etmeden önce Ahmet Şahbaz’ın vücuduna isabet etmiştir. Sanığa ceza verilmemesini talep ediyoruz” diyen sanık avukatına anne Sarısülük, “İnşallah o sanık seni vurur”diye seslendi.

Olaya ilişkin TÜBİTAK’ın hazırladığı görüntüler izletilirken Sarısülük ailesi salondan çıkarıldı.

Şahbaz: Hepimiz insanız

Duruşmaya SEGBİS’le katılan sanık Şahbaz, bir eylemciyi uzaklaştırmak için tekme attığını, bu sırada da kendisine taş atanları gördüğünü söyledi.

“TÜBİTAK’tan gelen bilirkişi raporunda, tekme atmamla üçüncü atışı tamamlamam arasında 3 saniye var. Bu üç saniye içerisinde vücuduma toplam 8 taş isabet ediyor” diyen Şahbaz, şunları kaydetti: “Benim tekme attığım kişi, ‘Size zarar vermeyeceğim, uyarı atışı yapıyorum’ diyerek, elim omuz hizasından yukarıda havaya ateş açarken, bana bir metre mesafeden taş atıyor. Üzerime gelen o kadar taştan, insandan hiç korkmayacak mıyım? Bu taşların beni etkilememesinin mümkünatı yok. Namluyu asla ve asla karşımdakilere doğrultmamış, ‘Bir kaza olmasın’ diye silahı havaya kaldırmışken siz beni halen taşlıyorsunuz. Sonra taşlar betona çarpıp seker gibi bana da çarpıp seksin, hiçbir kaza yaşanmasın istiyorsunuz. Hepimiz insanız.”

Duruşma, savcının esas hakkında mütalaasını hazırlaması için savcıya süre verilerek 28 Kasım’a ertelendi.

Kaynak: Haber Kaynağı