Cumhuriyet gazetesi için bir yazı kaleme alan Selçuk, derin kaygılar içinde olduğunu söyledi: Yargıtay’ın mevcut başkanının Anglosakson sistemiyle ve yüksek mahkeme kavramıyla Yargıtay kavramlarını birbirine karıştırdığını iddia eden Selçuk, “Bir bakıma tasarıyı destekledi. Anglosakson sistemindeki yüksek mahkeme ve diğer mahkemeler ile Kara Avrupası’ndaki Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve öbür mahkemeler arasında çok büyük başkalıklar vardır. Bunları karıştırırsanız sistemi çökertirsiniz. Anglosakson sisteminde yüksek mahkeme yargıçlarının nasıl seçildiği bellidir. Öbür mahkemelerin yargıçlarını ise halk seçer. Süresi biten tekrar seçilebilir. Seçilemezse yargıçlıktan ayrılır.”

Getirilen sistem ikisi de değil

Kara Avrupası sisteminde yargıçların yükselerek belli yerlere geldiklerini anımsatan Selçuk, bu ikisinin karıştırılmasının her şeyi altüst edeceğini ve tasarıda tam olarak bunun gerçekleştiğini ifade etti: “Getirilen sistem ikisi de değil. Kendine özgü ve saçma. Sakıncalı. Dolayısıyla her şey alt üst olacak. Yapanlar da zamanla yanlışı görecekler, ama iş işten geçmiş olacak.”

Yetersiz bilgi ve kopyayla sistem değiştirilemeyeceğini savunan Selçuk, benzer değişikliklerin ancak ihtilal dönemlerinde görülebileceğini, herkes kendine geldiğinde çok geç olabileceğini vurguladı.

Zaten güven bunalımı çeken yargı bağımsızlığının tabutu

“Olağan hukuk düzeninde bunlara hiç kimse cüret edemez, düşünmez bile. Yargının güvencesi çoğunluk iktidarınca örselendi. Bu alışkanlık sürerse korkarım hiçbirimiz sığınacak liman bulamayacağız. Elli yıldan bu yana yargıya bu denli el atıldığı bir dönemi yaşamadık. Ülkem, ülkemdeki hukuk fakülteleri, hukukçular, özellikle de TBMM’deki hukukçular ve öğrencilerim adına bu denli utandığımı hiç mi hiç anımsamıyorum” diyen Selçuk, tasarıylaçoğunluk iktidarının zaten güven bunalımı çeken yargı bağımsızlığının tabutunu hazırladığını dile getirdi.

Selçuk şöyle devam etti: “İş TBMM’ye kaldı. Muhalefetin direnişini göreceğiz. Yasama organı dilerim hastalığa çare bulur, tabuta son çiviyi çakmaz.”

http://www.diken.com.tr/eski-yargitay-baskani-selcuk-anglosakson-sistemiyle-yargitay-karistiriliyor/