Aydınlar Ocağı Kocaeli İl Başkanlığı sitesinde yayımlanan bir karikatüre, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 20 bin liralık tazminat davası açtı. Dava sonuçlandı ve Aydınlar Ocağı Kocaeli İl Başkanlığı davayı kazandı. İl Başkanı Ruhittin Sönmez, "Bu karar bundan sonra emsal teşkil edecek." dedi.

Geçen yıl, Aydınlar Ocağı Kocaeli İl Başkanlığı resmi web sitesinde (www.kocaeliaydinlarocagi.org) yayımlanan ve karikatürist Murat Yılmaz’ın kaleminden çıkan bir karikatürden dolayı AKP Genel Başkanı ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydınlar Ocağı Kocaeli İl Başkanlığı ve Karikatürist Murat Yılmaz’a 20 bin liralık tazminat davası açmıştı. Bu hafta sonuçlanan mahkeme sonucunda hakim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP tazminat talep etmesini uygun görmeyip davayı reddetti.

Dava süreci ile ilgili Aydınlar Ocağı İl Başkanı Ruhittin Sönmez ve karikatürist Murat Yılmaz, Otel Asya’da bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında dernek üyeleri de hazır bulundu. İl Başkanı Ruhittin Sönmez, açılan davalara tepki göstererek, "İnsanlarımız güvenlik içerisinde değil, adalet son derece düşüktür. Adalete güvenin azalması yapılan düzenlemeler vardır. Cumhurbaşkanı tarafından açılan davalar artmaktadır. Yapılan eleştirilere herkesin hoşgörülü olması gerekiyor. Özellikle devlet yönetiminde yer alan kişiler daha hoşgörü içerisinde olmalıdır." dedi.

Süreci anlatan Sönmez, şunları kaydetti: "Sitenin yayınlanması sonrasında bizler, kaldırmamız için arandık. Bunun üzerine belediyede çalışan ve AKP’de siyaset yapan 3 arkadaşımız üzerinden karikatürün yayımdan kaldırılması istendi. Arkasından yeni milletvekili seçilen ve henüz mazbatasını almamış Zeki Aygün karikatürü yayımdan kaldırmamız için aradı. Uygunsuz bir üslupla talimat vermeye kalktı. 'Hemen Ankara’ya Başbakan’a konuyu ileteceğim ve hakkınızda dava açtıracağım.' 6.06.2015 de Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi adına avukatları ceza davası açılması için suç duyurusunda bulundular. Aynı zamanda tazminat davası açtılar."

"Sitemizde yayınlanan karikatür davası sonuçlanmıştır." diyen Sönmez, şöyle devam etti: "Açılan dava reddedilmiştir. Mahkeme tarafından haksız olduğuna karar verilmiştir. Karşı taraf temyize gitmiştir. Reddedildi. Dava lehimize kesin olarak sonuçlanmıştır. Hukuk adına, demokrasi adına önemli bir gelişmedir. Aydınlar Ocağı açısından hukuk zaferidir. Bundan sonra bu karar herkese emsal teşkil edecektir."

Ceza davasına bakan Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, sanık Murat Yılmaz hakkında 11 ay 20 gün hapis cezası verdiğini ve 7 bin TL para cezasına çevirdiğini hatırlatan Sönmez, "Cumhuriyet savcısı tarafından sanık lehine temyiz edildi. Temyiz aşamasında iken Yargıtay’da görüşülmeden çıkan, af kanununa benzer bir kanun (6352 SK geçici 1. Maddesi) gereğince kovuşturmanın ertelenmesi kararı verildi. Yani 3 yıl içinde benzer bir suç işlenmediği takdirde düşmek üzere yargılama ertelendi, nihai karar verilemedi." ifadelerini kullandı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/386560/Erdogan_davayi_kaybetti__Bu_karar_emsal_olacak.html