Gaziantep'te 2006 yılında erken doğumla dünyaya gelen ve doktor ihmali sonucu kör olan çocukları İlayda Gül hakkında 7 yıl süren dava sonunda çıkan kararı Sağlık Bakanlığı Danıştay'a temyize gönderdi. Anne- baba, Danıştay'ın kararı onaması halinde alacakları faiziyle birlikte 800 bin lirayı bulan parayı, kızlarının görebilmesi için harcayacaklarını söyledi. 

Retina testi yapılmamış

2000 yılında Bünyamin Kaya ile evlenen Zöhre Kaya, evliliklerinin 6'ncı yılında hamile kaldı. Çiftin bebekleri 2006'nın Temmuz ayında erken doğdu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde sezaryenle doğan bebeğe ailesi İlayda Gül adını verdi. Bebek kuvöze konuldu. 37 gün kuvözde kaldıktan sonra taburcu edilen İlayda Gül'ün, eve getirilmesinin ardından ailesi gözlerinin görmediğini anladı. Götürüldüğü hastanelerde İlayda bebeğin gözlerinin kör olduğu saptandı. Bunun üzerine yapılan araştırmada, küçük bebeğin kuvözde olduğu sırada, erken doğanların retinalarında yapılması gereken Prematüre Retinopatisi (ROP) testinin yapılmadığı ortaya çıktı. 

Bunun üzerine Kaya ailesi, Sağlık Bakanlığı aleyhine Gaziantep 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne maddi ve manevi tazminat davası açtı. 6 yıl süren davada, doktor ihmali nedeniyle kör olduğuna karar verilen İlayda Gül ve ailesine Sağlık Bakanlığı tarafından tazminat ödemesine hükmedildi. Ancak Sağlık Bakanlığı bu karara itiraz ederek, davanın reddi için geçen yıl Gaziantep 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Gaziantep 2'nci İdare Mahkemesi, görülen dava sonunda yerel mahkemenin kararını onadı ve kör olan bebeğe bilirkişi hesaplamasıyla belirlenen 241 bin 626 lira 59 kuruş maddi, 100 bin lira manevi, anne ve babasına da 50'şer bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Yasal faizi ile birlikte 800 bin lirayı bulan tazminat kararı, Sağlık Bakanlığı tarafından temyiz edilerek Danıştay'a gönderildi.

"Parayı İlayda'nın tedavisi için harcayacağız"

Baba 40 yaşındaki Bünyamin Kaya, kızının yeniden görebilmesi için yaptığı araştırmalar sonucu, İstanbul'da bir hastanede yapılacak tedavi ile sol gözünün yüzde 10 görebilme şansının ortaya çıktığını ifade ederek şunları söyledi:"İlayda şu anda 8 yaşında ve tedaviye bir an önce başlanması gerekiyor. 9 yaşına geldiğinde bir operasyon geçirecek ve belki de kızım görmeye başlayacak. Ancak maddi durumumuz iyi olmadığı için bu tedaviye başlama şansımız yok. Alacağımız tazminatı kızımın tedavisi için kullanacağız. Mahkeme yaklaşık 2 ay önce sonuçlandı ve bize herhangi bir ödeme henüz yapılmadı. Sağlık Bakanlığı kararı temyiz ettiği için bekliyoruz. Dosya temyizden ne zaman gelir bilmiyoruz."  Anne Zöhre Kaya da, kızının doğumundan bu yana çok zor günler geçirdiklerini vurgulayarak şöyle konuştu:"Hastanede kızımı kuvöze koyduktan sonra yeni doğum yapmış olmama rağmen günlerce hastaneye gidip geldim. Ama kızımın yanlış bir uygulama ile gözlerinin kör olduğunu öğrenince dünya başıma yıkıldı. Ailece çok zor günler geçirdik. Şimdi kızımın bir gözünün az da olsa görebileceği söylendi. Ama pahalı olduğu için bu tedaviyi yaptırma şansımız yok. Eğer kazandığımız tazminatı alabilirsek kızımın tedavisini yaptırabiliriz."  

"Bakımı normal çocuktan 2 kat zor"

Rehabilitasyon merkezinde eğitim gören kızının 8 yaşında olmasına rağmen 4 yaşında bir çocuk gibi davrandığını dile getiren anne Zöhre Kaya şöyle devam etti:"Kızım yeni yeni herkesin kendisi gibi olup olmadığını sormaya başladı. Benim de görüp görmediğimi soruyor. Kulağında işitme cihazı takılı ve onunla duyabiliyor. Aynı cihazın bende olup olmadığını soruyor hatta eliyle kontrol ediyor. Kızımın bakımı çok zor, sağlıklı bir çocuğa anne babası ne kadar bakabiliyorsa, bizim İlayda'ya iki kat fazla bakmamız ve ilgi göstermemiz gerekiyor."

"Görmek istiyorum"

Minik İlayda Gül de, görmek ve mahalledeki arkadaşları ile birlikte okula gitmek istediğini söyledi. Arkadaşlarının yanına gelip kendisiyle oyun oynadıklarında çok mutlu olduğunu anlatan İlayda Gül, "Ben de onlar gibi oynamak, birlikte okula gitmek istiyorum" dedi.




Milliyet