Cumhuriyet/Eskişehir- Bir süre önce Yargıtay Ceza Daireleri’ne yapılan temyiz başvurularından 40 TL para alınmasını Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak iptal ettiren, Eskişehir 2. İnfaz Hâkimi Oktay Kuban, denetimli serbestlik uygulamasında hâkim yerine Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne yetki verilmesini Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Balyoz davasında 21 sanığı tahliye eden Kuban, kısa bir süre sonra Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Eskişehir’e atanmıştı.

Eskişehir 2. İnfaz Hâkimi Oktay Kuban, Yargıtay Ceza Daireleri’ne yapılan temyiz başvurularından 40 TL para alınmasını Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak iptal ettirmişti. Kuban, denetimli serbestlik uygulamasında hâkim yerine Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne yetki verilmesini Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Kuban, “Hükümlü hakkında denetim süresince belirlenip uygulanacak yükümlülükler, ceza yerine geçen ve özgürlüğü kısıtlayan güvenlik tedbirleridir. Anayasamıza göre de, ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak mahkemelerce verilebilir. Yargı yetkisine sahip olmayan bağımsızlık güvencesi olmayan, idareye bağlı olan ve tarafsız olduğu ileri sürülemeyecek olan, denetimli serbestlik müdürünün hükümlü hakkında uygulanacak güvenlik tedbirini belirlerken, güvenli inceleme yapması ve hükümlünün aldığı ceza, infaz süresindeki durumuna göre uygulanacak güvenlik tedbirini belirleyip bireyselleşmesinde güvenli inceleme yapması mümkün değildir” dedi.

Anayasaya göre yargı yetkisinin bağımsız mahkemelerde olduğunu vurgulayan Kuban, “bu yasal düzenleme anayasanın 2, 9, 19, 37 ve 38 maddelerine aykırıdır” ifadesini kullandı.

Kuban, bu maddenin iptali için konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşırken konu ile ilgili gerekli belgeleri Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.


cumhuriyet