Uzun mahkeme süreci ve otoparklardaki altyapı eksiklikleri sebebiyle araçların büyük bölümü hurdaya çıktı. Milli servetin göz göre göre yok olması tepki çekiyor.

Türkiye ile İran sınırında bulunan Van, sınır kaçakçılığının önemli geçiş güzergâhlarından biri. Sigara, akaryakıt, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi birçok olayda otomobil ve kamyon gibi araçlar kullanılıyor. Yakalanan bu araçların birçoğu uzun mahkeme süreci ve otoparklardaki altyapı eksikliklerinden dolayı hurdaya çıkıyor. Kentteki yediemin otoparkı kaçakçılıkta kullanılan araçlarla tamamen dolmuş durumda. Yaklaşık 5 bine yakın araç sahibi, mahkeme kararını bekliyor. Son üç yılda otoparklarda bekleyen binlerce araçtan sadece 271'i satılığa çıkartılabildi.

Uzun mahkeme süreci ve otoparklardaki altyapı eksiklikleri nedeniyle araçların büyük bir bölümünün hurdaya çıktığını belirten Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, “Araçlar yediemin depolarına teslim ediliyor. Yediemindeyken vergisi devam ediyor. Bandrolleri cezaya giriyor. Bazı araçlar çok ciddi para etmezken vatandaşa dünya kadar vergi borcu çıkıyor.” ifadelerini kullandı. Tüm araçlara el koymak yerine ceza kesilmesini öneren Tuğrul, “Uyuşturucu gibi ağır suçlardan yakalananlar hariç diğerleri en azından kasko bedeli ne ise bu bedel üzerinden vatandaşa ceza yazılıp tekrar teslim edilsin istedik. Ancak sonuç alamadık. Araçlar korumasız bir şekilde bu parklarda çürümeye terk edilmemeli. Şu anda on yıllık araçlar bile var. Milli serveti heba ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Yediemin otoparklarının araç mezarlığına dönüştüğünü vurgulayan Tuğrul, “Aracını almak isteyen bir vatandaşın mahkemesi uzun yıllar sürüyor. Daha sonra mahkemeyi kazansa bile aracını almaya geldiğinde çürümüş vaziyette buluyor. Ayrıca otopark parası aracının değerinden bile fazla tutuyor.” diye konuştu. İlgililere seslerini duyuramadıklarını dile getiren Tuğrul, şunları söylüyor: “Yıllardır feryat ediyoruz ve çağrıda bulunuyoruz. Maalesef şimdiye kadar bir çözüm getirilmedi bu duruma. Sesimizi duyan, dinleyen hiç kimse yok. Hâlâ da bu tür yakalamalar devam ediyor ve araçlar yediemin depolarına teslim ediliyor. Ulaştırma Bakanlığı'na, Gümrük Bakanlığı'na defalarca yazı yazdık. ‘En kısa zamanda çözeceğiz.' diyorlar ama şimdiye kadar yaptıkları bir şey yok.”


Zaman