ÇHD'li avukatlar yargılandıkları davada dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi taleplerini yineledi.

DHKP-C yöneticisi ve üyesi oldukları iddiasıyla Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve beraberinde 22 ÇHD'li avukatın yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık avukatlar ve savunma avukatları dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebi yinelendi.

‘Savcılar ve yargıçlar da örgüt üyesi’

Duruşma tüm sanıklar müdafisi Avukat Hasan Fehmi Demir'in söz alarak yaptığı savunma ile başladı. Avukat Demir savcı ve yargıçların da örgüt üyesi olduğuna işaret etti. Avukat Demir, "Kendi içlerinde siyaset ve cemaat tartışması devam ederken ve esasında burada yargılanan müvekkillerim hakkında sorgusunu yapan, tutuklayan ve önünüzdeki iddianameyi düzenleyen savcı ve yargıçların bir gece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamayla beraber hepsinin yasadışı terör örgütü üyesi olduğunu öğrendik" dedi.  

‘Yargılama yetkiniz yok meşru değilsiniz’

Avukat Hasan Ferit Demir: Müvekkillerimiz işkence edilerek, insan haklarına haykırı usulde kaçırıldı ve şehirden uzak boş bir arazide mahkeme diye cezaevi kampüsü içerisinde kurulan mahkemede yargılandı. Hukukun üstünlüğü olduğu ve demokratik bir ülkede böyle işlerin olabilmesi mümkün mü? Ceza yargılamasında hiç böyle bir karar gördünüz mü? Biz böyle bir yargı teşkilatı içerisinde mahkeme karşısına çıkarıldık. Mahkeme olarak yetkini yoktur. Meşru değilsiniz. Bir yargılama yapılıyormuş izlenimini kamuoyuna vermek istemiyoruz. Hukuken de var olan kuralların uygulandığını görmek açısından bir kez daha talebimizi yineliyoruz. Bu dosya Anayasa Mahkemesi'nde çözüldükten sonra yargılamaya devam edilsin, aksi takdirde birçok hukuksuzluğa sebebiyet veririz.

Cumhuriyet Savcısı Emin Ateşağaoğlu, verdiği mütalaasında sanık avukatlarının ve savunma avukatlarının dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebini, yargılamanın ileriki aşamasında telafisi güç sonuçlara yol açabilir sebebiyle reddine karar verilmesini talep etti.


 T24