9 avukat terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla tutuklandı. Karar bir gün önceden verilmiş!

Dikkat çeken tarih

İstanbul Haber Servisi - DHKP-C operasyonu kapsamında gözaltına alınan Çağdaş Hukuçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanayın da aralarında bulunduğu 9 avukat, örgüt üyesioldukları iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Avukatlar Güray Dağ, Gülvin Aydın ve Efkan Bolaç ise serbest bırakıldı. Aralarında Yurt gazetesi muhabiri Sami Menteşin de bulunduğu 26 kişilik 2. grup da dün savcılık tarafından sorgulandı. Mahmut Tuncer, Hatice Akbaba ve Ömür Tekin savcılıktan serbest bırakılırken Yurt gazetesi muhabiri Sami Menteşin de aralarında bulunduğu 23 kişi tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Böylece toplam 21 kişi tutuklanırken aralarında Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu 19 kişi serbest bırakıldı. 7 kişinin toplam 10 bin lira kefalet ödemesine hükmedildi.

Tayan Tanay ve şube yöneticilerinden Güçlü Sevimlinin de aralarında bulunduğu 11 avukat, 20 Ocak Pazar günü saat 12.00 sıralarında Çağlayandaki İstanbul Adliyesine getirildi. Avukatların adliyedeki işlemleri ertesi gün saat 16.00ya dek sürdü. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da mahkeme sonucu açıklanana dek adliyede bekledi. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş da birçok avukatla, Kozağaçlının avukatlığını üstlendi. Beyruttan geldiği Atatürk Havalimanında gözaltına alınan Kozağaçlı ise dün saat 01.00 sıralarında adliyeye getirildi. Soruşturmayı yürüten TMK savcısı, avukatlar Dağ ve Aydını serbest bıraktı. 10 avukat iseterör örgütü üyesioldukları iddiasıyla İstanbul 1 Nolu Hâkimliğe sevk edildi. Sabaha dek süren hâkim sorgusu, dün 11.00de sonuçlandı. Yargıç, 12.30da açıkladığı kararda, Tanay, Kozağaçlı, Sevimli, ile Halkın Hukuk Bürosu avukatları, dernek üyeleri Ebru Timtik, Barkın Timtik, Naciye Demir, Günay Dağ ve Şükriye Erden, Ankara Şube Yöneticisi Betül Vangölü Kozağaçlının tutuklanmasına karar verdi.

9 avukat hakkında, teknik ve fiziki takip, aleyhe tanık beyanı ve gizli tanık beyanlarına göre kuvvetli suç şüphesinin bulunduğuna hükmedildi. Yargıç, Atılı suçun, CMK 100. maddede yazılan katalog suçlardan bulunması göz önüne alınarak işin önemi, verilmesi beklenen ceza dikkate alındığında, tutuklama kararı ölçülü olduğuna karar verildidedi.

Avukatlar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının bu aşamada yetersiz kalacağını belirtti. Bolaç ise yurdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı. Tutanakta, karar tarihi olarak 20 Ocak 2013ün yazılı olması dikkat çekti.

Hakkında yakalama kararı bulunan ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Oya Aslan Halkın Hukuk Bürosu adına bir açıklama yaptı. Aslan, Devrimcilik sıfatımız değil, kimliğimizdir. Öfkemiz arkadaşlarımızı zulmün elinden almanın gücü olacaktır dedi.

Cumhuriyet