Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve ona bağlı Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Ergenekon davasında çıkan kararlarla ilgili endişeli olduklarını ifade etti. IPI İcra DirektörüAlison Bethel McKenzie davada ceza alan gazetecilerin bugüne kadar geçirdikleri tutukluluk zamanı göz önüne alındığını söyledi.

Cezaevlerinde bulunan gazetecilerin birçoğunun mesleki faaliyetlerine misilleme olarak tutuklandığı konusunda korkuları olduğunu ve Ergenekom davası kararları ile bu şüphelerinin güçlendiğini ifade eden Bethel McKenzie şunları söyledi:

"Bu kararlar aynı zamanda Türkiye'nin muğlak terörle mücadele ve ceza kanunlarının nasıl aşırı derecede zorlanarak genişletebildiğini gösteriyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçgeçen aralıkta IPI heyetine, dördüncü yargı paketinin tutuklu gazeteciler sorununa çözüm olacağı sözünü vermişti. Öyle görünüyor ki sonuçta bu paket de pek az ilerleme sağlayabildi. Türkiye'deki yasa yapıcıları, kamu yararı adına ifa edilen eleştirel haberciliğin terörle eşdeğer görülmeyeceğini garanti eden reformlar uygulamaya ve yeni bir anayasanın basın ile ifade özgürlüğünü AİHM dâhil uluslararası normlara uygun olarak koruma altına almasını sağlamaya çağırıyoruz."

Mahkeme Ergenekon davasında yargılanan 25 basın çalışanına 6 aydan ağırlaştırılmış müebbete kadar hapis cezası, bir gazeteci için yakalama kararı ve bir gazeteciye de beraat kararı  vermişti. (EA)