CMK'nın 250. maddesiyle görevli Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 2008 yılında 12 ilde yapılan operasyon sonucu merkezi Konya'da bulunan organize suç örgütüne yönelik davanın kararı açıklandı.
 
Yaklaşık 4 yıldır süren davanın karar duruşmasında tutuklu sanıklar Ali A, Bayram E, Behiç A, Mert Ali A, Nazim A, Raşit K, Salih Zeki D, Şükrü D, Uğur K, Yaşar İ. ve Yener A. ile tutuksuz sanık Ali Nuri B. hazır bulundu.
 
Suç örgütü lideri olduğu belirtilen Mert Ali A, "Kesinlikle herhangi bir örgüt kurmadım. Örgüt yöneticisi de değilim. Buna dair dosyada hiçbir delil de yoktur. 5 yıl 9 gündür tutukluyum" diyerek tahliyesini ve beraatini istedi.
 
Sanıklardan Behiç A. da savunmasında "2003 yılında Malatya'da, Mehmet Öztürk ismini kullanarak yanımdaki iki kişiyle şirket kurduk. Bizi oraya bu işin başındaki asıl kişi olan Lokman K. ve Mert Ali A. gönderdi. Bizden bu şirketi kurmamızı ve alınan çekleri de kendilerine göndermemizi istediler. Biz de bunu yaptık" dedi.
 
Mahkeme heyeti, 390 müştekinin bulunduğu ve 99 ayrı dolandırıcılık olayının değerlendirildiği dava sonucunda sanık Mert Ali A'yı "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik"; Lokman K'yı ise ''Suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticisi olma ve dolandırıcılık" suçlarından bin 530'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Suç örgütü üyesi 57 sanığa ise 1 ila 915 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. 39 kişi de delil yetersizliğinden beraat etti.
 
Mahkeme heyeti ayrıca, tutuklu sanıklardan 4'ünün aldıkları cezanın miktarı ve tutuklulukta geçen süreyi dikkate alarak tahliyesine, tutuksuz sanıklar Lokman K. ile 3 sanığın tutuklanmasına hükmetti.
 
Olay
 
Suç örgütünün, hazırladığı sahte kimliklerle değişik illerde iş yeri açtıktan sonra oradaki bankaların şubelerinden çek koçanı alarak piyasaya sürdüğü, ayrıca aynı yöntemle kredi kullanıp bankaları dolandırdığı yönünde ihbar alan Konya Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 2007 yılında çalışma başlattı.
 
Yaklaşık 10 aylık takip süresince, örgütle ilgili bilgilere ulaşabilmek için birçok taktik uygulayan polis, örgütün elebaşı olduğu öne sürülen Mert Ali A'nın internetteki sohbet programı adresine ulaşarak "İzmir Güzeli" rumuzuyla sanal ortamda görüştü.
 
Polisin takibi sırasında Mert Ali A'nın bir örgüt üyesiyle Dubai'ye gittiği, buradaki 7 yıldızlı otelde bir hafta tatil yaptığı tespit edildi.
 
Yapılan teknik takip çalışmalarında örgüt üyelerinin çoğunun Mert Ali A'nın hemşehrisi olduğu, şebekenin ikinci adamı ve finansörü olduğu öne sürülen otel sahibi Lokman K'ya "kral" olarak hitap ettikleri öğrenildi.
 
Teknik ve fiziki takip çalışmalarının ardından Mart 2008 tarihinde 12 ilde "Kapan" adıyla eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda 56 kişi yakalandı. Farklı illerde yapılan operasyonla ilgili yürütülen farklı soruşmalar tek dosyada birleştirilince şüpheli sayısı 5'i kadın olmak üzere 98'e çıktı.
 
Hazırlanan 668 sayfalık iddianamede 99 dolandırıcılık olayıyla suçlanan örgüt üyelerinin, hırsızlar tarafından çalınan çeklerini bulmak için araştırma yaptıkları, hırsızlarla girdikleri silahlı çatışmada bir çete üyesinin yaralandığı da belirtildi.



AA