RAPORLAR ŞAİBELİ

Avukat Bedrettin Kalın, ÇED ve bilirkişi raporlarını hazırlayanların arasında aynı üniversiteden akademisyenlerin bulunduğunu hatırlatarak "Bilirkişi ve ÇED raporunu düzenleyen bilim insanlarının aynı üniversiteden olamayacağına dair Danıştay kararı vardır" dedi. Kalın; "Ancak Artvin ÇED ve Bilirkişi Raporlarında ayni üniversiteden hocalar vardır ve şaibelidir" şeklinde konuştu.

Kalın; "%2 lik devlet payının parasal değeri 42 milyon TL dir. Biz Artvinliler olarak bu parayı devlete vermeye hazırız. Devletin derdi %2 değil, %98'lik payı kimlerin paylaşacağıdır." dedi.

AVUKAT HORUŞ: CENGİZ İNŞAATA GÜVENİLMEZ

Kalın'ın ardından söz alan Cerattepe avukatlarından Mehmet Horuş, "ÇED davalarında şirketin iyi yetine güvenilemez. Hele hele Mehmet Cengiz'e hiç güvenilemez. Altın işinde nasıl pisliklerin döndüğünü Rıza Sarraf'lardan biliyoruz. Biz Cerattepe davasını kazandığımızda birileri karşımıza çıkıp da "kandırıldık" demesin." dedi.

Daha sonra söz alan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük; "Artvin siyasi bir davadır, Türkiye'yi bölme davasıdır. Artvin'in sınırlarını Türkiye'den koparıp bir şirketin eline verme davasıdır. Bu şirket Artvin'nden girip Kastamonu Küre'den çıkacaktır. Şirket Altın değil Bakır diyor. Bu tartışmada gözden kaçmasın, bakırın çıkarılmasında kullanılan yöntemler daha felakettir. Bu rapor teknik bilirkişi raporu değil. Kimya yüksek lisansına gerek yok. Kimya lise 2 öğrencisi yanlışları bulur." şeklinde konuştu.

Küçük; "Mahkemeniz yürütmeyi durdurma kararı verirse Trabzon valisi kafanızı koparabilir. Alman vakıflarının suç işlediğini düşünüyorsanız onlar hakkında bir tane soruşturmanız olsun." ifadeleriyle konuşmasına devam etti.

Avukat Erol Çiçek'in de konuşmasının ardından duruşmaya 15 dakika ara verildi.

KABOĞLU: MEMLEKETİME GELİRKEN İLK DEFA BÖYLESİNİ GÖRDÜM

Aranın bitmesiyle söz alan Anayasa hukukçusu İbrahim Ö. Kaboğlu ise "Artvin Borçkalıyım. Memleketime gelirken ilk defa böyle bir arama faaliyeti ve kontrol noktaları gördüm" diyerek sözlerine başladı. "50 yıldır tüm yurtta pek çok davaya katıldım, Dicle Üniversitesinde görev yaptım ama bugünkü gibi bir arama ve baskı görmedim" diyen Kaboğlu; "Anayasa açısından Cerattepe Davasına konu olan Genelge hukuka aykırı ve suçtur. Cerattepe yalnızca Anayasamıza değil Avrupa sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları hukukuna da açık aykırılıklar içeriyor. Avrupa hukukuna konu olmuş benzer davalarda devletin ihmali ve tedbirsizliği var. Cerattepe'de ise bizzat izin veriyor," diye devam etti.

Kaboğlu mahkemeye heyetine; "Bugün burada vereceğiniz karar ile yalnızca Cerattepe'yi kurtarmayacak, nitelikli ülke umudumuza da güçlendireceksiniz" sözleriyle seslendi.

Kaboğlu'ndan sonra söz alan profesör Doğan Kantarcı ise "Burdaki altın madeni İzmir'dekinden kat kat daha zararlı ve sonuçları Artvin'in yok olmasını sağlayacaktır. O kadar inceleme yaptım kalitesi bu kadar düşük bir ÇED raporu görmedim. Utanarak söylüyorum ki ben bu ÇED raporunu hazırlayan arkadaşların hocasıyım.' dedi.

Kantarcı'dan sonra sözü Doçent Doktor Oğuz Kurtoğlu aldı. Kurtoğlu; "Bu eğimde, madenlerin zararsız çıkarıldığı dünyada bir örnek yok. Bu kadar kötü kaleme alınmış bir raporla ilk defa karşılaştık. Bilimsel değil, şirketin parayla yaptırdığı raporlarla oluşmuş."

CHP'Lİ BAYRAKTUTAN: BU İHSASI REY DEĞİL Mİ?

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise "Artvin valisi şu anda evinin yolunu bulamaz ama Artvin tarihinde görülmemiş bir sıkıyönetim ilan etti. Bu ihsası rey değil mi? Çıkacak kararın olumsuz olacağını nereden biliyorlar da tepki olacak diye buraya güvenlik yığıyorlar" dedi.

Bayraktutan'ın ardından konuşan YARSAV Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da "Adil yargılama koşullarını mahkeme sağlar, gizliliğe Mahkeme karar verir. OHAL de olsa İdare bu kararı veremez" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı avukatları ise ÇED olumlu raporunun hukuka uygun olduğunu öne sürdü.

Ardından Cerattepe avukatı Bedrettin Kalın "Buradan çıkacak kararı biliyorlar. O yüzden bu kadar polis yığıldı. Artvinlilerin bu karara tepkisini önlemek için polis yığıldı sonra da Cerattepe'ye iş makineleriyle çıkılacak." dedi.

Kalın'ın açıklamasının ardından avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak salonu terk etti.

Salonu terk etmelerinin ardından açıklama yapan avukatlar, "Mahkemeler sizin olsun, Cerattepe bizim olacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Çağdaş Ses