Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) hazırlanan raporda, TCK’da yer alan, kadın ve çocuklara yönelik basit yaralama suçlarında şikâyet olmasa da soruşturma açılabilmesini sağlayan düzenlemenin kaldırılması istendi. Raporda, bu öneriye, aile bütünlüğünün korunması ve yargının iş yükü gerekçe gösterildi.
16 bölgede hakim ve savcılarla yapılan toplantıların ardından hazırlanan “Yargıda Durum Analizi” raporunda, 73 öneri yer aldı. Raporda, kadınları kızdıracak, “Üstsoya (anne-baba, dede-büyükanne) altsoya (çocuk-torun), eşe veya kardeşe karşı işlenen, basit tıbbi müdahaleyle giderilebilir nitelikteki kasten yaralama suçu, şikâyete tabi suç kapsamına alınmalı ve uzlaşma müessesi uygulanmalıdır” önerisine yer verildi.

Öneriye, “Kasten yaralamanın, basit tıbbi müdahaleyle giderilebilir nitelikte olmasına ve tarafların barışmalarına rağmen davasının devam ediyor olması, toplumsal barışı zedelediği gibi aile bütünlüğüne zarar verici hale gelebilmektedir” gerekçesi gösterildi. Raporda, şu faydanın elde edileceği ifade edildi: “Tarafların barışmaları ya da uzlaşmaya varmaları durumunda toplumsal barış sağlanacak, aile bütünlüğü de zedelenmeyecektir. Bu neviden suçlar hakkında şikâyet yokluğu, şikayetten vazgeçme ya da uzlaşma sebebiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair kararların verilebilecek olması sebebiyle yargıda iş yükü de azalmış olacaktır.”

Özel yetkili için “devam”
Raporda, hakim ve savcılar arasında özel yetkili mahkemeler konusunda “mevcut durumun devamı” yönünde görüş oluştuğu belirtildi. Raporda, “Kamuoyuna mal olmuş davalarla ilgili hakim ve savcıların yetki ve görevlerinin sıkça değiştirilmemesi gerekmektedir. Bu davalardaki görev değişiklikleri yargıya olan güveni sarsmaktadır” denildi ve hakim-savcıların görev sürelerinin belli teminata kavuşturulmasını istediği belirtildi.

Raporda, şu öneriler de sıralandı:

l Askeri Yargıtay kalksın.
l Adli kolluk kurulsun.
l Bölge adliye mahkemelerin kuruluşu ertelensin.
l Hakim ve savcılar için meslek etiği ilkeleri belirlensin.


Yargıda Durum Analizi Toplantıları - Öneriler için tıklayınız.


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU/MİLLİYET