Halen yasaya göre  boşanma davası ile birlikte açılan maddi ve manevi tazminat davaları için sadece  maktu ücret istenirken  anlaşmalı boşanma için düzenlenen protokolde belli bir miktarın örneğin 50.000. Liranın tazminat olarak ödeneceği kararlaştırılmış ise  bu miktar üzerinden damga vergisi ödenip ödenmeyeceği uygulamada belirsizliğini koruyordu. Bu konuda mahkemeler genelde  protokol için  damga vergisi ödenip ödenmediğini  aramazken konuyu değerlendiren Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı -İzmir Vergi idaresi başkanlığı Boşanma Protokolünün damga vergisine tabi olduğunu bildirdi. 

         Vergi dairesi başkanlığı Ekte tamamı eklenen yazıda "anlaşmalı protokolün  488 sayılı yasanın 1.madesinde atıf yapılan akitle ilgili para ihtiva eden kağıtlardan olduğu, bu sebeple damga vergisine tabi olduğu , idareden sorulan işlemde yer alan  50.000.Lira tazminat miktarı üzerinden  damga vergisi ödenmesi gerektiğine hükmedildiği" bildirilmiştir. 

            Damga vergisi kanunun  26.maddesine göre resmi makamlar (mahkemeler de buna dahil elbette ) kendilerine sunulan  belgelerin içinde damga vergisine tabi kağıtların vergilerinin hiç ödenmediğini  ya da eksik ödendiğini gördükleri takdirde durumu  tutanak altına alarak  ilgili vergi dairesine bildirmekle yükümlüdür” hükmü karşısında  mahkemelerin ibraz edilen  boşanma protokollerindeki  meblağlara göre damga vergisinin  ödenip ödenmediğini denetleme yükümlülüğü olması  karşısında mahkemelerin bu konuda  nasıl bir uygulama yapacağı merak ediliyor.

        Konuyu  Hukuk Medeniyeti  facebook sayfasında tartışan hukukçular  halen protokollerle ilgili olarak herhangi bir damga vergisi ödenmediğini belirterek  boşanma davasının ihtilaflı olarak görülmesi halinde  herhangi bir vergi ve harcın ödenmediği halde anlaşmalı boşanmada  damga vergisinin alınmasının  ihtilafları teşvik etmekten başka bir anlamı olamayacağını belirttiler.

Hukuk Medeniyeti Haber

 

 

 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 66813766-155[1-2012/65]-552                                                                           05/09/2013

Konu : Boşanma Protokolünün damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, .... Aile Mahkemesince düzenlenen "Boşanma Protokolü"ne istinaden damga vergisi ödemeniz gerektiği, konuyla ilgili olarak İlimiz ... Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvurduğunuzda, damga vergisi matrahına protokolde yer alan gayrimenkullerin emlak vergisi değerlerinin de eklenmesi gerektiğinin ifade edildiği belirtilerek, içeriğinde sadece tazminat ödenmesi yönünde 50.000 TL tutarındaki değere yer verilen söz konusu protokolden damga vergisinin ne şekilde aranılacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükümlerine yer verilmiştir.

Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, evlilik birliğinin sona erdirilmesi nedeniyle .... Aile Mahkemesinde düzenlenen söz konusu "Boşanma Protokolü"nün, ihtiva ettiği meblağ olan 50.000 TL üzerinden, 488 saylı Kanun'a ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.