Hukukçulara göre giriş ücretleri 50 ila 1000 lira arasında olan ünlü 'beach'lerin talep ettiği bu paralar yasal değil. Ancak tüketicilerin ödedikleri ücretleri geri almaları mümkün...


Tatile çıkanların konaklama ve ulaşımdan sonraki en büyük gideri beachlere ödenen paralar oluyor. Şezlong, şemsiye, duş, loca, yiyecek-içecek gibi hizmetler sunan bu alanlara giriş ücreti kişi başı 50 ila 1000 TL arasında değişiyor. Ancak hukukçulara göre burada bir hak ihlali yapılıyor. 

SADECE VERDİĞİ HİZMETİ SATABİLİR

Avukat Cevat Kazma’ya göre, Kıyı Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri gereğince bu işletmelerin kıyı kenar şeridiyle arasında en az 50 metre bulunması gerekiyor. Bu mesafenin kanunen herkese açık bir alan olması gerektiğini ifade eden Kazma, "İşletmeler sadece sağladıkları hizmetin parasını talep edebilir. Bu alanda denize girmek, güneşlenmek için gidenlerden ücret alınamaz" dedi.

BELEDİYELERE İŞGALİYE KİRASI

Avukat Kazma, Kıyı Kanunu’nu ihlal eden işletmelerin aldıkları ücretlerin yasal olmadığını, tüketicilerin ödedikleri bu ücretleri Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurarak geri alabileceğini söyledi.  Belediyelerin de bu işletmelerden işgaliye adı altında kira parası aldığını açıklayan Avukat Cevat Kazma, belediyelerin de Kıyı Kanunu’nu açık bir şekilde ihlal ettiğini belirtti.

http://www.aksam.com.tr/ekonomi/beachlere-odenen-giris-ucretleri-geri-alinabilir/haber-433832