Avukat Gülden Sönmez, açıklamasında tazminat davalarının düşebileceğini ancak Mavi Marmara Davası'nın bir ceza davası olması sebebiyle düşürülemeyeceğini belirtti.

Mavi Marmara Davası'nın 15. duruşması bugün 14:00'da Çağlayan Adliyesinde 1. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonunda gerçekleşecek.

Dava avukat heyetinde bulunan Gülden Sönmez, 14. duruşma ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "davanın düşmesi" talebinde bulunmasının ardından "davanın neden düşürülemeyeceğini" ve düşmesi durumunda Türkiye'nin ne gibi sorunlarla karşılaşacağını TimeTürk'e açıkladı.

"CEZA DAVASI DÜŞMEZ"

Avukat Gülden Sönmez, açıklamasında tazminat davalarının düşebileceğini ancak Mavi Marmara Davası'nın bir ceza davası olması sebebiyle düşürülemeyeceğini belirtti.

Sönmez, "Bu dava ceza davasıdır, tazminat davası değil.Şehit ailelerinin açtığı Tazminat davalarının düşmesi tartışılabilir ama ceza davası düşmez" dedi.

"DÜNYACA ÜNLÜ HUKUKÇULAR BU GÖRÜŞLERİ ONAYLADI"

Sönmez ayrıca "Dünyaca ünlü hukukçular ve Türkiye'nin en önemli ceza/uluslararası hukukçularının bu bilgileri onaylayan uzman görüşleri mahkemeye sunuldu" dedi ve ekledi:

"Dünyaca ünlü hukuk uzmanları ve Türkiye'nin en önemli ceza ve uluslararası hukukçularından alınan, “İsrail'le yapılan anlaşmanın ceza davasına etkisi” konusunda uzman görüşleri mahkemeye sunulmuştur. Bu beyanlarda yukarıdaki hususlar dışında önemli bir argüman da, anlaşma metninin 4. maddesinin hukuken ‘ÖZEL AF' niteliği taşıdığı ve bu nedenle de TBMM'den 330 oyla (3/5) oyla geçmesi gerektiği, bu şekilde geçmeyen bu anlaşma onay kanununun bu yönden anayasaya aykırı olduğu konusudur".

"Bu dava ceza davasıdır. Tazminat davası değildir. İsrail'in PARA ödediğinden ve sadece 10 Şehid ailesi için ödendiğinden, şehid ailelerinin açtığı Tazminat davalarının düşmesi tartışılabilir ama ceza davası düşmez. Türk Ceza hukukuna göre, mevcut ceza davası devam eder, dava sonucunda çıkan kararı İdare (hükümetler) İNFAZ edip etmemede muhayyerdir"

"TÜRKİYE, İSRAİL'İN AVUKATLARININ ÜCRETİNİ BİLE ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİR"

Sönmez, Dava'nın düşmesi durumunda mağdurların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde "Adil Yargılanma Hakkı" ile açtıkları davalardan ötürü Türkiye'nin milyonlarca dolar tazminat ödeme durumunda kalabileceğini hatta İsrail'in avukatlarının bile ücretlerini ödemek zorunda kalabileceğini ifade etti.

Sönmez "Dava düşerse mağdurlarca Avrupa'da AIHM'de 'Adil Yargılanma Hakkı' nedeniyle Türkiye milyonlarca dolar tazminata mahkum ettirilebilir.

Anlaşmanın 5.maddesine göre sonra oluşacak her davadaki İsrail'in avukatlarının parasını bile Türkiye Devleti ödemek zorunda kalacaktır.

Böylece 40 milyon doları bir Türk işadamından alıp 20 milyon dolarını Türkiye'ye ödeyen İsrail karşısında Türkiye en az 1milyar dolar ödemek zorunda kalacak" dedi.
Haber: Melahat KEMAL / Timetürk