Milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım eli uzatan, dünyanın en etkin 100 sivil toplum kuruluşu arasına seçilen Kimse Yok mu Derneği (KYM) hakkında ‘silahlı terör örgütü’ suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun yürüttüğü dosya, Ankara Cumhuriyet Savcısı Musa Yücel’in Kimse Yok mu Derneği’ne yazdığı bir yazı ile deşifre oldu. Yücel’in  2011 yılına ait ‘kurban kesimi ile alakalı’ dernekten bazı bilgileri talep ettiği yazıdaki ilgili soruşturma dosyasını incelemek isteyen derneğin avukatları bir skandalla karşılaştı. Soruşturmanın “silahlı terör örgütü” içerikli olduğunu gördüler. Kamuoyunda proje mahkeme diye nitelendirilen sulh ceza hâkimliğince gizlilik  kararı verilmesi nedeniyle dosyayı bile inceleyemediler.

Cumhuriyet Savcısı Musa Yücel’in ‘Sayı: 2014/152XXX dosya numaralı ‘terör soruşturması’ (!) için Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesini istediği bilgilere ilişkin sorular aynen şöyle:

“2011 yılı Kurban Bay-ramı’nda kurban kesim bedeli olarak kaç hayvan karşılığı, kaç TL para toplanmıştır? Toplanan paralarla kimlerden, kaç TL bedel ile kaç adet kurban satın alınmıştır? Kurbanların hangi tarihlerde ve nerelerde kesimleri yaptırılmıştır? Kesimi yapılan hayvanların Tarım Bakanlığı Küçükbaş Hayvanlar Kayıt Sistemi’nden düşümünün yapılmasını müracaatta bulunuldu mu? Kesimi yapılan hayvanların nerelerde ve kimlere dağıtımı yapılmıştır.”

Hukuksuzluk bu sorularla da sınırlı değil. Derneğin genel merkezinin İstanbul olmasına karşın sözde terör soruşturmasının Ankara’da üstelik Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcılığınca yapılıyor olması da usul hukukuna doğrudan aykırı. Savcılığın hiçbir somut delile dayanmayan bu talepleri 28 Şubat postmodern darbe dönemi uygulamalarını akıllara getirdi. 28 Şubat’ta kurban derilerinin Türk Hava Kurumu (THK) eliyle toplanması konusunda vatandaşlara baskı yapılmış, kurban ibadeti adeta bir suç haline getirilmişti. Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın 16 Mart 2015’te terör soruşturması kapsamında talep ettiği bilgiler de kurban toplamayı, dağıtmayı terör faaliyeti kapsamına almak anlamına geliyor.

Dünyanın 113 ülkesinde faaliyet gösteren Kimse Yok mu Derneği geçtiğimiz yıl da asılsız şikayet ve havuz medyasının iftira içeren haberleriyle hedef haline getirilmişti. Haberler üzerine aylarca süren müfettiş incelemelerine maruz kalan dernek hakkında olumsuz rapor alınamayınca daha alt denetçilerin eliyle yeni bir rapor hazırlatılmış ve Bakanlar Kurulu kararıyla derneğin izinsiz yardım toplama yetkisi kaldırılmak istenmişti. Ancak Danıştay’da açılan dava ile Bakanlar Kurulu kararının yürütmesi oybirliğiyle durdurulmuştu.

2011’DE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KESMEYEN DERNEĞE KOMİK SORU

Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel’in Kimse Yok mu Derneği’nden istediği belgelerin ve sorduğu soruların ilginçliği de dikkat çekti. Savcının cevabını istediği belgelerde 2011 yılında kurban kesimi için kaç lira toplandığı, toplanan parayla kaç adet kurban alındığı, kurbanların hangi tarihte ve nerede kesildiğine yönelik sorular yer alıyor. Kimse Yok mu tarafından 2011 yılında küçükbaş hayvan kesimi yapılmamasına rağmen bunun sorulması konunun araştırılmadığını ve böyle bir dosyanın var olmadığını gösteriyor.

113 ülkeye yardım götürdüler

2002 yılında kurulan ve dünyanın 113 ülkesinde milyonlarca insana yardım eli uzatan Kimse Yok mu Derneği, 2008 yılında “TBMM Üstün Hizmet Ödülü” sahibi oldu. 2010 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) danışman üyesi olan dernek, 2010 yılından bu yana ise Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ile ortak çalışmalar yürüten tek yardım kuruluşu. Ayrıca, 2014 yılında Uluslararası Düşünce Kuruluşu ‘Geneva Global’ tarafından yapılan değerlendirmede dünyadaki en iyi 100 STK listesine giren ilk Türk sivil toplum kuruluşu. Afrika’dan Ortadoğu’ya, Uzakdoğu’dan Asya’ya kadar birçok bölgede muhtaçların yanında olan Kimse Yok mu’nun 3 milyonun üzerinde bağışçısı, 208 bin gönüllüsü bulunuyor. Dernek, afet ve savaş sonrası yardımlar, sağlık, eğitim, Ramazan ve kurban yardımları, temiz su projeleri, yetim yardımları olmak üzere birçok alanda faaliyet göstermekte. 4,5 milyon ihtiyaç sahibine ulaşan dernek, son 3 yılda 507 milyon TL’den fazla ayni ve nakdi yardım dağıttı. Kayıtlı 300 bin ihtiyaç sahibi ailenin 65 binden fazlasına düzenli yardım yapıyor.


Zaman