Çağlayan Hukukçular Derneğince Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen "6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu" konulu panelde konuşan Atalay, söz konusu kanunun 1 Ekim 2011'de yürürlüğe girdiğini söyledi.

Aradan geçen süreye rağmen kanunun uygulamada çok benimsenmediği yönünde ortak kanaat oluştuğuna dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu:

"Mahkemelerde bu kanunun önemli bir bölümü henüz yürürlüğe girmiş değil. En çok uygulanan tarafı, mahkemelerin çok çabuk sahiplenip ısrarla uyguladıkları çok önemli bir hüküm var. Masraf avansı... Davanın başında o davada yapılacak bazı giderlerin ve toplanacak delillerin gerektirdiği giderlerin baştan alınması, bunun dışında diğer maddeler çok da fazla üzerinde özenle durulan maddeler değil."

"Gerçekten de ülkemizde en fazla şikayet edilen hususlardan bir tanesi mahkeme kararlarının çok kısa ya da tamamen gerekçesiz olmasıdır" diyen Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sadece kanunlar yapmak yetmez. Yargının personel ihtiyacı var. En az ve acele şekilde 5 bin hakime ihtiyacımız var. Bu eksiğin bir an önce tamamlanması gerekir. İş yükünün makul seviyelere düşürülmesi gerekir ki hakimlerimiz üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirebilsinler. Hakimlerin sosyal ve ekonomik statülerinin iyileştirilmesi gerekir ki cazip bir meslek haline gelsin."




AA