Kamu İhale Kanunu değiştiriliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce 32 kez değiştirilen kanunun yeniden ele alınacağını ve Mart ayında detayların kamuyla paylaşılacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili düzenlediği basın toplantısında Kamu İhale Kanunu ile ilgili bir soruyu cevapladı.

Kamu İhale Kanunu'na ilişkin eleştiriler üzerine de Şimşek, bunun siyaseten çok istismar edilen bir konu olduğunu söyledi.

Şimşek bir alımın, bir yatırımın, bir ihalenin Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulmasının, bunun kurallara bağlı olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayarak, bunların da ayrı bir düzenlemesinin bulunduğunu bildirdi.

KİT’ler kanuna tabi değil

Kamuoyundaki "İstisna ise tamamen usulsüzdür" algısının kesinlikle yanlış olduğunu dile getiren Şimşek şunları kaydetti:

"Bu kanun çok aceleyle yapılmış bir kanundu. Hatta bu kanun yürürlüğe girmeden, bu kanunu yapan koalisyon hükümeti tarafından 2002 yılında değiştirilmiştir. Şimdi Avrupa Birliği müktesebatı baz alınmış fakat maalesef çok önemli bir eksikliğe sahip. Nedir? KİT'ler... Bunlar şirket, ekonomik faaliyetlerde bulunan şirketler. Savunma, güvenlik ve istihbarat ve KİT'ler, AB müktesebatında Kamu İhale Kanunu'na tabi tutulmamıştır. Onlara özgü ayrı bir kanun vardır. Buna sektör kanunu deniliyor. Maalesef Türkiye'de o sektör kanunu çıkarılmamıştır. Bugün Kamu İhale Kanunu dışında diye addedilen, yani istisna kapsamında yapılan ihalelerin yüzde 85'i savunma, güvenlik, istihbarat ve KİT'lerle ilgilidir. Geriye kalan yüzde 15 ne olacak diye sorabilirsiniz? O yüzde 15 de şöyle: AB'de belli bir meblağın altındaki ihalelere farklı, hızlandırılmış bir süreç uygulanıyor. Maalesef Türkiye'de eşik değerlerin altı da, üstü de aynı kurallara tabi tutulmuş ve bundan dolayı istisna talepleri artmıştır."

KİT’ler için de kanun çıkarılacak

Bunları "Kamu İhale Kanunu'nda en ufak bir sorun yoktur" anlamında söylemediğini dile getiren Şimşek, bu kanunun mutlaka güncellenmesi gerektiğini ve bu talimatı verdiğini bildirdi. Bakan Şimşek, "Daha da önemlisi KİT'ler, savunma, güvenlik ve istihbarat gibi konuları içeren sektör kanunu konusunu da arkadaşlar çalıştılar. Muhtemelen Şubat ayında bu çalışma bitecek, bir taslak olarak gelecek. Bu taslağı da biz ilgili bakanlıklar ve kamuoyuyla belki de Mart ayında paylaşacağız ve oradan gelecek öneriler çerçevesinde son şeklini verip, yetişirse Meclis'e göndermeye çalışacağız" diye konuştu.

Veremeyecekleri hiçbir hesabın bulunmadığını vurgulayan Şimşek, Kamu İhale Kanunu'ndaki değişikliklerin yapısal olduğunu ifade etti.

135 madde değiştirildi

CHP Milletvekili Faik Öztrak, geçtiğimiz Kasım ayında TBMM'de yazılı bir soru önergesi vermiş ve Kamu İhale Kanunu’nun kaç defa değiştirildiğini sormuştu. Maliye Bakanı Şimşek ise kanunun 32 kez ve toplam 135 maddesinin değiştirildiğini açıklamıştı. 




Al Jazeera