İstanbul’da ihalesi tamamlanan ve yapımına başlanan 3. havalimanı projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme, 3. havalimanında inceleme yapmak üzere bir bilirkişi heyeti tayin etti. Meslek odalarının daha önce 3. havalimanı için açtığı davalar ‘yetkisizlik’ yönünden reddedilmişti. Daha sonra yurttaşlar Özgür Ceylan Ataç, Alican Ocak, Cevat Ocak, Yıldırım Yılmaz İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne projenin yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Bu davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bilirkişi incelemesi yapılana kadar herhangi bir inşaat faaliyetinin yapılmaması istendi. Ancak daha sonra bu karar bilirkişi inceleme yapılmadan kaldırıldı ve 3. havalimanı inşaatı başladı.

 MAHKEME BİLİRKİŞİ TAYİN ETTİ 

15 Mayıs 2015’de yürüyen bu davayla ilgili mahkeme yeni bir karar verdi. Bir bilirkişi heyeti oluşturarak alanda inceleme yapılmasını istedi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği’nden Doç. Dr. İbrahim Demir, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği’nden Doç. Dr Ali Deniz, İTÜ İnşaat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tarkan Erdik, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Malik Gözübol, İÜ Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Orhan Sevgi, Yrd. Doç. Dr. Ali Küçükosmanoğlu, İTÜ İnşaat Fakültesinden Biyolog Prof. Dr. Süleyman Övez'den oluşan bilirkişi heyeti 15 Haziran 2015’te incelemesini gerçekleştirecek.

'YARGI AYAĞINA KURŞUN SIKTI'

Davanın müdahili avukatı Alp Tekin Ocak, kararla ilgili şu açıklamada bulundu: “Dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Projenin çevresel etki değerlendirme olumlu kararı, ekonomik, ekolojik vb. tartışmalı bütün konularda anahtar bir konumda. Çevre kanunu ve yönetmeliği uyarınca yürütülen bu süreç, mevcut çevresel etkileri anlama ve gidermeye yönelik. İstanbul 4. İdare Mahkemesi 21 Ocak 2014’te yürütmeyi durdurmuştu. Bu kararı da bilirkişi incelemesi ve keşif yapıldıktan sonra tekrar değerlendirmek üzere verdi. Bu karar haksız biçimde bölge idare mahkemesi tarafından kaldırıldı. Devamında da tartışmalı olan havalimanı projesinin yapımına başlanıldı. Aradan bir yıldan fazla zaman geçti ve mahkeme keşif kararı verdi. Türkiye'de yargı ayağına kurşunu kendi kendine sıkıyor. Mahkemeler önünü getirilen konularda, üstelik ivedi yargılamaya konu bir olayda, o kadar çok yavaş hareket ediyor, ipe un seriyor ki; bir noktadan sonra yapacağı keşif de, bilirkişilerden aldıracağı rapor da anlamsızlaşıyor. Başka deyişle hukukilik denetimi yapmasının bir manası kalmıyor. Ancak her ne olursa olsun, yurttaşlar olarak yapılacak keşif ve devamındaki yargı sürecine güvenmek istiyoruz.”

İHALEYİ KONSORSİYUM ALMIŞTI 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde yapımına karar verilen ‘İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı’ projesi ile ilgili ilk ÇED Raporu Nisan 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. İhaleye çıkıldı. İhaleyi, Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu aldı. Projenin ÇED raporuna da olumlu kararı çıktı. Bu ÇED raporunun önce yürütmesi durduruldu. Bu sırada jet hızıyla yeni bir ÇED raporu hazırlanarak bakanlığa sunulmuştu. 3. Havalimanın temeli ise geçen yıl haziranda atıldı.


Radikal