28 Şubat sürecine ilişkin 21 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırıldığı dava kapsamında mütalaasında 60 sanığın müebbet hapsini isteyen savcı itiraza hazırlanıyor. Gerekçeli kararın tamamlanmasının ardından karar İstinaf Mahkemesi’ne götürülecek.Tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada geçtiğimiz hafta dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 21 sanığa müebbet hapis cezası verilmiş, 68 kişi ise beraat etmişti.

60 MÜEBBET İSTEMİŞTİ

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava kapsamında 21 sanığa adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı uygulandığı karara ilişkin, "hükümle tedbir uyumlu değil" şeklinde değerlendirmeler yapılırken, duruşma savcısının da itiraz için harekete geçtiği öğrenildi. Duruşma savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, mütalaasında postmodern darbenin beyni olarak nitelendirilen Batı Çalışma Grubu'nun halkın oylarıyla seçilmiş hükümeti ıskat etmede kullanıldığı, tankların gövde gösterisi için yürütüldüğünü belirterek, 60 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etmişti.

İTİRAZ İÇİN DOSYAYI İSTEDİ

Savcı Yıldırımın'ın mahkemenin kararının ardından beraatlar yönünden itiraza hazırlandığı öğrenildi. Yıldırım, bu kapsamda, itiraz için mahkemeye önceki gün 'süre tutum talebi' gönderdi. Yani gerekçeli kararın tamamlanmasının ardından incelenmek üzere dosyanın gönderilmesini talep etti. Savcının gerekçeli kararı da incelemesinin ardından İstinaf Mahkemesi'ne itirazda bulunacağı bildirildi. Mahkemenin beraat kararı verdiği isimlerin arasında dikkat çekici isimler de bulunuyordu. O isimlerden birisi de o dönem tankların çıkarıldığı Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı olan Erdal Ceylanoğlu. Ayrıca savcının mütalaasında müebbet talep ettiği ancak mahkeme tarafından beraat kararı verilen isimlerin arasında dönemin MGK Genel Sekreteri Ergin Celasin, Ruhsar Sümer, İzzettin İyigün, döneminin Hüsnü Dağ gibi isimler de bulunuyor.

https://www.yenisafak.com/gundem/28-subata-itiraz-3245742