Adalet Bakanlığı, yaklaşık bir yıl önce uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için kurduğu arabuluculuk sistemini tanıttı. Bakanlığın yetkilendirdiği kurumlarda eğitimlerini tamamlayan bin 800 hukukçu, arabulucu olarak hizmete başladı. Arabulucular sistemi önceki gün İstanbul Adalet Sarayı'nda tanıttı. 

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar: 

 "Vatandaşlar dava açmadan önce bu sisteme müracaat ederse hem zaman hem de fazla ücret kaybı yaşamamış olacak, mahkemelerin de yükü hafifleyecek. Artık avukatlar, dava açmadan önce müvekkillerini arabuluculuk konusunda bilgilendirecek. Vatandaş yine de dava açmayı isterse o zaman mahkemeye gidilecek. 10 bin liraya kadar olan uyuşmazlıkların arabuluculara gitmesi için bakanlığın teklifi var. Bursa'daki arabulucumuz işçi ve işveren arasındaki 48 uyuşmazlığı bir haftada çözdü. Şu anda 265 uyuşmazlık çözüldü. Bunun 260'ı anlaşmayla sonuçlandı. Türkiye'deki tüm sanayi odalarında arabuluculuk ofisi kurulacak." 

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Eğitim Merkezi Koordinatörü Suat Pınar: 

"Bakanlıkça yetkilendirilmiş bir kurumuz. İstanbul ve Ankara, Gaziantep ve Mersin Baroları ile birlikte yapmış olduğumuz bu eğitimlerde bin 350 kişiyi sertifikalandırdık. Eğitime katılanların yüzde 99'u, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın sınavdan başarı elde ederek arabulucu olmaya hak kazandı. Bu eğitimde hukukun yanı sıra psikoloji ve iletişim eğitimi de ağırlıklı olarak verilmektedir. 5 yıllık kıdeme sahip hukukçular, bakanlığın yetkilendirdiği kurumlarda eğitimden geçtikten sonra girdikleri sınavı geçerlerse arabulucu olabiliyor. 160 ülkede bu sistem var." 



Sabah