Hukukçu kimliğiyle de tanınan Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, dünkü yazısında 14 Aralık’ta özgür medyaya yönelik gerçekleştirilen darbe operasyonunu ele aldı. Dosyadaki suçlamaların haksızlığına dikkat çeken Akyol, “Terör örgütü, darbeye teşebbüs suçlarından mahkûmiyet kararı verilir de bu AYM ve AİHM’den dönmezse ben de ‘Hukuk okumamışım’ diye yazarım!” dedi.

Operasyona uluslararası alanda gösterilen tepkilerin altını çizen Taha Akyol, pazar günü olmasına rağmen hadiseyi kınayan açıklamalar yapıldığını vurguladı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın aleyhteki değerlendirmelerine gönderme yapan Akyol, “Bu tepkileri dış güçlerin bir saldırısı olarak görmek en büyük hata olur. Zaman Gazetesi’ne ve Samanyolu TV’ye yapılan operasyona bu kadar tepki gösterilmesinin ardında, Türkiye’deki rejimin gidişatı hakkında birikmiş endişeler vardır.” uyarısında bulundu. ‘Batı’nın tepkisi’ başlıklı yazısında özetle şu tespit ve eleştirilere yer verdi:

“Türkiye’nin hukuk devleti ilkelerinden adım adım uzaklaştığı konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Freedom House’un ve AB’nin raporlarına bir bakın. ABD Dışişleri’nin İnsan Hakları konulu 2012 raporunun Türkiye bölümünde “yolsuzluğa” 11 defa atıf yapılırken, 2013 yılını kapsayan son raporda bu sayı 18’e çıktı. Yargıya müdahaleler de eleştirildi. Freedom House, Mayıs 2014 raporunda, dünya basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin yerini 120’den 134. sıraya indirdi. Bu raporlarda elbette teknik hatalar ve siyasi önyargılar olabilir. Fakat otoriterleşme görüntüsü veriyorsanız, size bakışları daha karamsar oluyor.

AB’nin “2014 İlerleme Raporu” Türkiye’de yargıyı belli bir siyasi çizgiye sokmak için nasıl “yapboz” kanunları çıkarıldığını ve yargıda yıldırım atamalarla nasıl bir baskı kurulduğunu ayrıntılı olarak anlatıyor.”

İşte biriken bu raporların etkisiyle 14 Aralık operasyonuna karşı Batı’dan “pazar günü bile” tepkiler geliyor. Hükümet bu gidişi düzeltmedikçe, daha çok “ihanet, tuzak, dış güçler” diye propaganda yapmakla kanaatleri değiştiremez, aksine tepkiler artabilir.” 


http://www.zaman.com.tr/gundem_14-aralik-aym-ve-aihmden-donmezse-ben-de-hukuk-okumadim_2266062.html