Antalya’da, gündelikçi olarak temizliğe gittiği evdeki camları silerken yere düşen ve hastanede uzun süre tedavi gören Minire İnal’ın davası Antalya 1’inci İş Mahkemesi’nde görüldü. İnal’ın Avukatı Sevgi Evren, bugün ikinci duruşmanın yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Gerekli itirazları yaptık. Minire İnal’ın hakkını alması için duruşmalar devam edecek. Duruşmada hakim şaşırıp 'Bir ev işçisini beş avukat mı savunacak?' dedi. Bu da güzel bir olaydı.
SEKİZ METREDEN DÜŞTÜ

Antalya'da, iki çocuk annesi Minire İnal, 5 Mart 2009 tarihinde gündelik temizliğe gittiği evin camlarını silerken 8 metre yüksekten yere düştü. Hastaneye kaldırılan İnal'ın iç kanama geçirdiği, kaburgalarının kırıldığı teşhisi konuldu. Ev işinde sigortasız çalışan İnal’ın hastane masraflarını 15 gün sonra ev sahibi ödeyerek taburcu ettirdi. Geçirdiği iç kanama, akciğerinde su toplamaya neden olunca İnal, tekrar hastaneye yatırıldı ve akciğer ile omurilikten bir dizi ameliyat geçirdi. Bu defa hastane masrafları yeşil kart çıkarılmak suretiyle ödendi.

DAVALI TARAFTAN DURUŞMAYA GELEN OLMADI

Tedavinin ardından İmece Kadın Dayanışma Derneği ile tanışan Minire İnal, gündelikçiliğin de bir ev işçisi statüsünde olduğunu ve hizmeti karşılığında sağlık güvencesinin olması gerektiğini öğrendi. Bunun üzerine dernek yetkilileri ve avukatlarıyla birlikte ev sahibi Devrim Aşkın Karasoy, Hasan Karasoy ve SGK hakkında Antalya 1.İş Mahkemesi’ne hizmet tespiti ve geriye dönük olarak çalıştığı günlerin hakkını alması için için dava açıldı. 1’inci İş Mahkemesi’nde görülen davaya davacı taraflar İmece Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, Minire İnal ve avukatları Sevgi Evren ile birlikte 4 kadın avukat katıldı. Davalı tarafından ev sahipleri ve avukatları ise duruşmaya müdahil olmadı. Mahkeme başkanının duruşmada taraf davacı avukatlarını dinlemesinin ardından taleplerini yazılı bir şekilde mahkemeye iletmeleri için davayı 17 Kasım 2014 tarihine erteledi.

HAKİM ŞAŞIRDI

Mahkemenin ardından İmece Kadın Dayanışma Derneği ve Minire İnal’ın avukatlığını üstlenen Sevgi Evren yaptığı açıklamada ev işçilerinin kötü şartlarda çalıştığına dikkat çekti. Güzel bir duruşma geçirdiklerini kaydeden Evren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün ikinci duruşmamızı gerçekleştirdik. Gerekli itirazları yaptık. Minire İnal’ın hakkını alması için duruşmalar devam edecek. Duruşmada bize destek veren avukat arkadaşlarıma teşekkür ederim. Hakim şaşırıp 'Bir ev işçisini beş avukat mı savunacak' dedi. Bu da güzel bir olaydı."

"KAZANACAĞIMA İNANIYORUM"

Minire İnal da çok mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Güzel bir duruşmaydı. Herkese çok teşekkür ederim. Siz benim yanımda olduğunuz sürece kazanacağıma inanıyorum."

İmece Grubu isimli kadın dayanışma derneği de adliyeye gelerek, Minire İnal'a destek verdi. Duruşma gerekli itirazların yazılı sunulması için 17 Kasım 2014 tarihine ertelendi.

İHA