FETÖ Soruşturmalarında operasyonlar, gözaltılar ve tutuklamalar devam ediyor. Operasyonların ne zamana kadar devam edeceği bilinmiyor. Cumhurbaşkanı Konya konuşmasında operasyonları kast ederek “daha bitmedi, birkaç hafta içerisinde yeni tedbirler gelecek” dedi.

Tutuklu sayısı nerede ise 40 bine dayandı.

Tutukluların ekseriyetinin bu aşamada kendi avukatı olmadığını görüyoruz. Yasa gereği tutukluların sorgularına zorunlu müdafi veya CMK avukatı dediğimiz savunmanlar katılıyor.

Şüpheliler neden kendi avukatları ile savunma yapmıyorlar?

Bunun iki nedeni var.

Ekonomik nedenler ve diğer nedenler.

Diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

Masum olduğuna inananlar

Bunlar masumiyetleri anlaşılınca tahliye edileceklerini düşünmekteler.

Savunmalarını yapacak güvendikleri bir avukat bulamayanlar.

Bu aşamada avukata ihtiyacı olmadığını düşünenler.

Büyük çoğunluğu son şık; bu aşamada avukata ihtiyacı olmadığını düşünenler oluşturuyor. Bunun iki nedeni var.

Soruşturmaların gizli olması,

Avukatlar üzerindeki sınırlamalar.

Bu iki nedenle avukatın bu aşamada gereksiz olduğunu düşünüyorlar.

Peki, bu düşünce doğru mu?

Hayır, kesinlikle doğru değil. Bir kere bugünden bir avukat ile anlaşmak ile iddianamelerin mahkemelere sunulduğu, soruşturmalardaki gizliliğin kalktığı aşamada bir avukat ile anlaşma arasındaki farkın şüphelinin aleyhine olacağı çok açıktır.

İddianamelerin açıklandığı, gizliliğin ve kısıtlamaların kalktığı aşamada bu gidişle tutuklu ve sanık sayısı 70-80 bin olacaktır.  Türkiye’de aktif avukatlık yapanların sayısının 70 bin civarında olduğu düşünülürse bu aşamada tutukluların avukat bulmakta sıkıntı yaşayacakları, avukat ücretlerinin zirve yapacağını söyleyebiliriz. Kaldıki bu davalar özelliği olan siyasi davalardır. Her avukatın bu davaları kabul edeceği düşünülemez, bu davalarda  avukatlık yapacakların sayısının sınırlı olduğu çok açıktır.

Şimdiden bir avukatla anlaşmanın avantajı ise avukatın davaya intibakı, süreci kavraması daha rahat olacaktır. İlk sorgudan iddianame aşamasına kadar geçecek süreçte şüphelinin avukatının aynı olması ciddi bir avantajdır. Sorguda başka, kovuşturma aşamasında başka bir avukatla devam etmenin sakıncalarını sıralamaya gerek yok sanıyorum.

 Rahmi Ofluoğlu
Avukat