İstanbul 19 uncu Sulh Ceza Mahkemesinde sorgusu yapılan 20 kişinin tamamı tutuklandı.

Bylock operasyonları devam ediyor..

Bylock operasyonları devam ediyor. Bylock gözaltıları yüksek oranda tutuklama ile sonuçlanıyor. 17.10.2016 günü 19. Sulh Ceza Mahkemesinde sorgusu yapılan 20 kişinin tamamı tutuklandı.

Gözaltına alınanların mahkemelere sevki devam ediyor.

Avukatlar bylock soruşturmaları için ne söylüyor?

Avukatlar bylock sorgulamalarının dayanağının MİT raporları olduğunu söylüyorlar. Anayasamıza göre MİT’in adli soruşturma yapma yetkisi yok. MİT raporlarının delil niteliği ise tartışılır. MİT yasal olarak istihbarat ile görevli bir kuruluştur. MİT’in görevleri 2937 sayılı kanunun 4 üncü maddesinde sayılmaktadır. MİT’e 4 üncü maddede sayılanlar dışın görev verilemeyeceği aynı maddenin amir hükmüdür. MİT’in bu görevleri arasında mahkemelere rapor sunmak yoktur. MİT istihbaratını “…Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ile gerekli kuruluşlara..” ulaştırır. Kanuna göre MİT’in istihbaratlarını ulaştıracağı makamlar arasında mahkemeler yoktur.

Bylock soruşturmalarında şüphelilere sorulan tek soru bylock yazılımını indirdiniz mi, bylock kullanıyor musunuz?

MİT’in tespiti; bylocku FETÖ’nün kullandığı ve kullanıcıların isimlerinden ibarettir. Bu tespitin dışında soruşturmalarda şüphelilere sorulan bir delil olmadığı gibi kamuoyuna yansıyan bir delil de yoktur.

Bütün soruşturmalar MİT’in bu soyut tespiti ile yürütülmektedir.

Ceza kanunlarında haberleşme yazılımlarını suç sayan bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bylock kullananların FETÖ üyesi olduğu konusunda şüphe duyulması doğaldır ancak sadece şüphe ile tutuklama kararı verilemez, cezaya hükmolunamaz.

Avukatların bylock sorgularındaki savunmaları bu meyanda..

Yaşanan dönemin adı OHAL… OHAL uygulamaları tarihe geçecek cinsten uygulamalar. Biz de tarihe not düşmek için yazıyoruz…

Rahmi Ofluoğlu

AVUKAT