Hakim ve savcılar, ‘hakim yaka' yerine ‘şal yaka' giyecek

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), hakim ve Cumhuriyet savcıları için yeni cübbeleri anketle belirledi. Yaklaşık 15 bin hakim ve Cumhuriyet savcısından 3 bin 200'ü ankete katıldı. Hakim ve Cumhuriyet savcıları ankette yer alan cübbeler arasında hakim yaka olan modelleri değil şal yaka olan modelleri tercih etti.

Böylece şu anda hakim ve savcıların kullandığı "hakim yaka" tarihe karışacak.. Hem Cumhuriyet savcıları hem de ağır ceza mahkemeleri üyeleri bundan böyle siyah zemin üzerine kırmızı şal yaka modelli cübbeleri giyecek.

Yasemin GÜNERİ / İSTANBUL - ÖZEL HABER

Yeni cübbeler belli olduHakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), hakim ve Cumhuriyet savcılarının cübbelerini değiştirmek için yaptığı anketi tamamladı. İnternet sitesinde yeni cübbeleri fotoğraflı bir şekilde tanıtan HSYK, en çok oy alan cübbeyi hakim ve savcılara dağıtacak. 15 gün boyunca HSYK internet sitesinde yayınlanan ankete katılım oldukça az oldu. Yaklaşık 15 bin hakim ve Cumhuriyet savcısının sadece 3 bin 200'ü ankete katıldı.
Ankete katılanlar ‘hakim yaka' modeli yerine ‘Şal yaka' modellerini tercih etti. Üniversitelerin moda bölümlerinde tasarlanan yeni cübbeler, HSYK'nın hazırlayacağı yasal çalışmanın sonuçlanmasının ardından dağıtılacak.

Hakim Cumhuriyet savcılarının uzun duruşmalarda hakim yakanın kendilerini rahatsız ettiğini HSYK'ya iletince HSYK cübbeleri değiştirmek için düğmeye basmıştı. Yapılan anket sonrası hakim ve Cumhuriyet savcıları ‘hakim yaka' modeline veda edecek.

Yapılan ankette ağır ceza mahkemesi başkanlığı cübbesi 1029 oy, Ceza mahkemesi hakimi cübbesi 1355 oy, hukuk mahkemesi hakimi cübbesi 1453 oy, Cumhuriyet savcısı cübbesi 994 oy, idare ve vergi mahkemesi başkanlığı cübbesi 900 oy, Ticaret mahkemesi başkanlığı cübbesi 910 oy, İdare mahkemesi başkanlığı cübbesi 749 oy aldı.

Hakim ve Cumhuriyet savcıları, yasal değişikliğin ardından yeni cübbeleriyle kürsüye çıkacaklar.

Mevcut cübbeler

Hâkim ve savcıların, halen kullandıkları cübbeleri siyah parlak kumaştan yapılmış, geniş kollu, düğmesiz. yakalarından başlamak üzere ön kısımları ile iki kol ağızlarında ve sert yaka kısmının iç ve dışında, ceza mahkemelerindeki hâkimlerle savcı sınıfından olanlar için kırmızı, hukuk mahkeme ve mercilerindeki hâkimler için yeşil, idari yargı hâkimleri için gri renkli astar bulunuyor. Savcılar ayrıca sarı simden yapılan örgü kordon takıyor.

Sert ve dik olan cübbe yakalarında defne dalı biçimde sarı sırma bulunuyor. Bu sırma hakimlerde çift, savcılarde tek olarak kullanılıyor.

Yeni cübbeler belli oldu Sonra Oku




http://www.haberturk.com/gundem/haber/992875-yeni-cubbeler-belli-oldu