Yargıda Birlik için Yargıtay'da zor günler.

Alican Uludağ / Cumhuriyet - Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, Balyoz, Askeri Casusluk ve Devrimci Karargâh davalarını onayan ve cemaate yakın olmakla suçlanan 9. Ceza Dairesi’nin başkan ve üyelerini dağıtma kararı aldı. 7. Hukuk Dairesi Başkanlığı seçimi ise, Yargıda Birlik Platformu (YBP) adayının erken adaylık açıklaması nedeniyle kriz yarattı.

Son yargı paketiyle üyeleri yeniden belirlenen Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, yeni işbölümü çalışmaları kapsamında 9. Ceza Dairesi’ni tasfiye etme kararı aldı. Başkanlık Kurulu’nun, bu amaçla dairenin başkan ve üyelerini dağıtarak, diğer dairelerde görevlendireceği belirtildi. 7. Hukuk Dairesi Başkanlığı için yapılan seçimde de hükümete yakın Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) desteklediği kişinin adaylığını “teamüllere uymadan” açıklamasına Yargıtay’ın kıdemli üyeleri tepki göstererek seçimleri kilitledi. Bu durum, YBP’ye bir mesaj olarak yorumlandı.

TBMM’den geçen ay geçen yargı paketi uyarınca 144 yeni üyenin atandığı Yargıtay’da Birinci Başkanlık Kurulu seçimlerini YBP listesi kazanmıştı. 12 kişilik Başkanlık Divanı, yeni işbölümüne yönelik çalışmalarında sona geldi. İşbölümü tasarısının bu hafta sonuna kadar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu kapsamda en çok merak edilen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin geleceği oldu.

Daire’yi dağıtma formülü

Alınan bilgeye göre en son Devrimci Karargâh Davası’nda Hanefi Avcı’nın arasında bulunduğu çok sayıda sanık hakkındaki cezaları onamasıyla gündeme “Cemaatçi” algısı olan dairenin başkanı Ekrem Ertuğrul ve tüm üyeleri başka dairelerde görevlendirilecek. Tasfiye edilen isimlere “elektrik hırsızlığı” gibi önemsiz işlerin verileceği konuşuluyor.

9. Ceza Dairesi Başkanlığı’na YBP’nin desteğiyle 16. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçilen Eyüp Yeşil’in getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Üyeliklere ise muhafazakâr, milliyetçi, sosyal demokrat olmak üzere her görüşten kişinin atanacağı belirtildi. Başkanlık Kurulu’nda bu dairenin baktığı davaların aynen kalması görüşü oluştu. Buna gerekçe olarak davaların başka daireye gönderilmesinin, birçok tutuklu dosyanın ele alınması süresini uzatacağı, bu nedenle sanıkların mağdur olma ihtimali gösterildi. Başkan ve üyeleri değişecek Yargıtay 9. Ceza Dairesi, önümüzdeki aylarda Ergenekon davasının temyiz incelemesini yapacak. Balyoz, Askeri Casusluk gibi yeniden yargılama kararı verilen dosyalar da yine bu dairenin önüne gelecek.

9. Ceza’nın yanı sıra hükümetin önem verdiği 5. ve 11. Ceza Daireleri ile 4. Hukuk Dairesi’nin de değişeceği konuşuluyor.

YBP’nin moralini bozan seçim

Yeni işbölümü tasarısı üzerinde çalışmalar sürerken Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Başkanlığı için yapılan seçim Yargıda Birlik Platformu’nun moralini bozdu. Pazartesi günü yapılan seçimde YBP’nin Ömer Hicri Tuna’yı destekleyen mesaj atması ve Tuna’nın adaylığını açıklama yöntemi eski üyelerin tepkisini çekti. Tuna’nın, bir mazeret göstererek İzmir’de gidip, adaylığını telefon mesajıyla üyelere duyurmasına kızan Yargıtay’ın kıdemli üyeleri, diğer aday Türkan Erturan’ı destekleyerek seçimleri kilitledi. Pazartesi başlayan seçimde üst üste yapılan turlarda bir türlü salt çoğunluk sağlanamadığı için Tuna başkan seçilemedi. Bu nedenle yaklaşık 500 metre uzaklıktaki ceza dairesindeki üyeler pazartesi günü 5 kez Yargıtay’ın merkez binasında yapılan seçimlerde oy kullanmak için gidip geldi.

Kıdemliler ikna olmadı

Erturan’a ilk turda 236 oy çıkarken, Tuna 224 oyda kaldı. Bunun üzerine YBP temsilcileri, eski üyelerle konuşarak krizi çözmeye çalıştı. Fakat eski üyeler, başkan adayı olacak kişinin, Yargıtay teamülleri gereği tüm üyeleri ziyaret etmesi gerektiğini söyleyerek tavırlarını sürdürdü. Kilitlenen seçim ancak dün 7. turda sonuçlanabildi. Bazı üyelerin tavır değiştirmesiyle salt çoğunluğa ulaşan Ömer Tuna, 264 oyla başkan seçildi. Bu durum da hükümetin Yargıtay’a atadığı 144 üyeye karşın, eski üyelerin tavır alması durumunda işlerin kolay olmadığını gösterdi. Bu arada 2. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 417 oy olan Davut Telli seçildi.


http://www.gercekgundem.com/guncel/97472/yargitayda-kritik-daire-dagitiliyor