Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit, önceki gün bir gazeteye verdiği demeçte sarf ettiği, “HSYK'nın halka hesap verebilecek bir sisteme geçmesi gerekir. Bazı ülkelerde Adalet Bakanı veya Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa 'da da bu böyle” sözlerine gelen tepkiler üzere yeni bir açıklama yaptı. Yine Star gazetesine konuşan Cirit, bu sözlerinin “yanlış anlaşıldığını” belirterek, “Cumhurbaşkanı HSYK’ya üye ataması yapabilir. Ancak bazı yayın organlarında bu konu yargı bağımsızlığını tartışmaya açar şekilde haber yapılmıştır” dedi.


Cirit’in sözlerini aktaran Star gazetesinin haberindeki bir ifade de dikkat çekti. Star'ın haberinde, “gazetemizde ilk sayfada yer alan ‘Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa’da da bu böyle’ şeklindeki sözlerin mülakatın özetlenmesi nedeniyle yanlış yorumlara yol açacak şekilde eksik aktarıldığını ve bu nedenle bazı yanlış anlaşılmalar doğurduğunu dile getirdi” denildi. Cirit’in tartışmaya neden olan sözleri söyleşinin Star’ın 1. sayfasındaki anonsuna yer almış, ancak haberin tamamının verildiği iç sayfaya konulmamıştı.

Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit'in açıklaması şöyle:

‘ANLATMAK İSTEDİĞİMİZ NETTİR’

“Ben şunu anlatmak istedim; HSYK’nın yüce Türk milletinin iradesini temsil eden TBMM ‘ye dolayısıyla topluma karşı şeffaflığını ve hesap verebilirliğini sağlamaya yönelik Avrupa Birliği ülkelerindeki modeller ortadır. Cumhurbaşkanı HSYK’ya üye ataması yapabilir. Ancak bazı yayın organlarında bu konu yargı bağımsızlığını tartışmaya açar şekilde haber yapılmıştır. Bizim anlatmak istediğimiz konu nettir. Yargının hesap verebilirliği ve saydamlığının gerekliliğine vurguda bulunuyoruz. Hakim ve savcıların atama, terfi, disiplin ve diğer özlük işlemleri ile ilgili faaliyet gösteren bir kurul niteliğinde olan HSYK’nın yüce Türk milletinin iradesini temsil eden TBMM’ye dolayısıyla topluma karşı şeffaflığını ve hesap verebilirliğine vurgu yaptık. Bu açıklamalardan amaç halkın temsilcilerinin bulunduğu parlamento aracılığı ile yine Türk Milleti adına yargılama faaliyetini yürüten yargı organlarının işlevlerini eksiksiz yerine getirdikleri konusunda halkın aydınlatılmasına yönelik modern demokratik sisteme uygun bir mekanizmanın oluşturulmasından ibarettir.”


Radikal