Rahmi Ofluoğlu

2014 HSYK seçimlerinin galibi Yargıda Birlik Platformu daha sonra dernekleşti.  Derneğin resmi  web sitesinde 1519 üyesi olduğu yazılı ancak dernek yetkilileri üye sayısının 5 bini geçtiğini söylemektedirler.

Farklı düşüncelerdeki hakim ve savcıları bir araya getiren Yargıda Birlik, iktidar(AKP), MHP,  Sosyal Demokrat, Ulusalcı gibi düşüncelerin bir koalisyonu gibi görünse de sosyal demokrasinin temsilcisi durumunda olan CHP’nin Yargıda Birlik Platformu’nu benimsediği söylenemez. Aksine CHP, YB’liği iktidar yanlısı olarak görmektedir.

Pratikte MHP’nin YBD de en etkili kesim olduğu gözlenmektedir.

YBD’nin varlık nedeni Paralel Yapıyı karşı olmak, paralel yapıyı tasfiye etmek olarak öne çıkmaktadır. Bu haliyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP ile tam bir beraberlik görüntüsü içindedirler.

Olası bir iktidar değişikliğinden Yargıda Birlik nasıl etkilenir?

Küresel sistem AKP iktidarını çizmiş görünmektedir, AKP’nin küresel sisteme rağmen iktidarını sürdürmesi mümkün gözükmemektedir.  Küresel baskı neden ile Suriye politikasında dönüş yapılması iktidarı kurtarmaz. Küresel sistem ile iktidar arasındaki çatışmanın nedenleri çok daha derinlerdedir.

İktidar değişikliği kuvvetle muhtemeldir.

Olası bir iktidar değişikliğinde yargının ele alınmaması düşünülemez. Bu nedenle bu birlik iktidar değişikliğinden mutlaka etkilenecektir.

Yargıda Birlik, paralel yapıya yapılan suçlamaların tamamı ile olmasa bile bir kısmı ile muhatap olabilir. 17- 25 Aralık sonrasının en önemli gelişmesi zamanın başbakanının yargıya hakim durumunda olan paralel yapıyı kast ederek “Orduya kumpas kuruldu” demesidir.  Bu açıklamayı Balyoz, Ergenekon ve benzeri davalardaki çözülme ve toplu tahliyeler takip etti. Paralel yapı bu büyük davaları dizayn ederken adaleti tecelli ettirmekten daha çok ordunun belini kırmayı ve algı operasyonlarını hedeflemişti.  Başbakandan gelen açıklamadan sonra bu davalarda yapılan kurgular bir bir ortaya döküldü. Avukatların sahte dijital deliller ve uydurulmuş delil iddiaları zaten vardı. Bütün bunlar doğrulanmış oldu.

Muhalefete, basına ve paralel yapıya karşı yapılan operasyonlarda, hazırlanan iddianamelerde “kumpas” ile aynı olmasa bile hatalar yapıldığı izlenimi verilmektedir. İşte bir iktidar değişikliğinde bütün bunlar ele alınacaktır.

Yargıda Birlik ve HSYK hükümete bakmamalı, o tarafa kör olmalı ancak HSYK’daki mevcut dengede bu mümkün mü?

Şu bilinmeli; yaşadığımız dünyada gizlilik artık kalmamıştır.  Yaratılan algı ile bazı gerçeklerin karartıldığı sanılsa da bu geçicidir, dengeler değiştiğinde perde kalkar ve her şey ortaya çıkar.