HSYK, soruşturma açtığı 54 hâkim ve savcıdan 49’unu görevden uzaklaştırdı

HSYK 2. Dairesi, Tevhid Selam Kudüs Ordusu terör örgütü soruşturması kapsamında usulsüz dinlemelere imza attığı gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan ve cemaate yakın olduğu iddia edilen 54 hâkim ve savcıdan 49’nun görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Selam Tevhit Örgütü soruşturması kapsamında yüzlerce kişinin dinlendiği ortaya çıkmıştı. HSYK 3. Dairesinin görevlendirdiği, müfettişler, 110 klasörden oluşan soruşturma dosyasını inceledikten sonra hazırladıkları raporda, bin 348 kez dinleme kararı verildiği ve bu kararların da 950 kez uzatıldığı vurgulandı. Raporda, 22’si savcı, 32’si hâkim olmak üzere suçlanan 54 yargı üyesinin açığa alınması istenirken, bu kişilerin “Başsavcılığın (paralel yapı) haklarında soruşturma başlatılan kolluk amir ve memurları ile sivil kişi konumundaki şüphelilerle fikir ve eylem birliği içerisinde, planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olarak hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte eylemlerde bulundukları” iddia edilmişti. HSYK 3. Dairesi, geçen perşembe günü 54 hâkim ve savcı hakkında soruşturma başlatıp, dosyalarını 2. Daire’ye göndermişti.

Ergenekon, 17-25 Aralık, Oslo...

HSYK 2. Dairesi, dün yaptığı toplantı sonucunda savcılar Mustafa Çavuşoğlu, Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Murat İnan ile Hâkim Yakup Kaya dışında kalan 49 kişinin göreve devamlarının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatiyle geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. 49 isim arasında dikkat çeken isimler yer alıyor: Ergenekon savcısı Cihan Kansız, Balyoz savcıları Hüseyin Ayar, Hakan Karaali, Şike savcısı Mehmet Berk ve şike hâkimi Mehmet Ekinci, Selam Tevhid savcısı Adnan Çimen, Osla soruşturmasında Hakan Fidan’ı ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, Balyoz davası hâkimi Mehmet Üründü, Ergenekon hakimi Sedat Sami Haşıloğlu, İlker Başbuğ’u tutuklayan Vedat Dalda, Hrant Dink davasında örgüt yok diyen mahkemenin başkanı Rüstem Eryılmaz. Yine 49 kişi arasında 17 Aralık savcısı Celal Kara, 25 Aralık savcısı Muammer Akkaş, Hidayet Karaca ve polislerin tahliye kararında rol alan Mustafa Başer ve Mehmet Özçelik de yer aldı. Soruşturma tamamlanmasının ardından gerekli görülmesi halinde bu kişilere disiplin cezası verilecek veya meslekten ihraç edilecek.

cumhuriyet