Ergenekon davasında “Efe”adıyla gizli tanık yapılan Bayram Bozkurt’un savcılıktan ayrıldıktan sonra yeniden başvurması üzerine kimliği ve yüzü değiştirilerek mesleğe kabul edilmesi skandalında yeni bir gelişme yaşandı. Bozkurt’un yeni adıyla başvurduğu dosyada gizli tanık olduğu bilgisi ve olumsuz sicil notlarının gizlendiğini öğrenen HSYK 3. Dairesi, yeniden toplanarak gizli tanık Efe’yi savcılıktan attı.

Türkiye, gizli tanık Efe’yi Ergenekon soruşturması kapsamında verdiği ifadelerle tanımıştı. Dönemin İliç Cumhuriyet Savcısı olan Bayram Bozkurt, Ergenekon savcılarına gizli tanık “Efe” kod adıyla ifade vermiş ve Erzincan’daki Ergenekon davasının açılmasına neden olmuştu. Gizli tanık “Efe”, Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ileri sürülen İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve bir grup asker tarafından uygulamaya konulduğunu iddia etti. Bu ifadeler doğrultusunda Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, eski Erzincan Jandarma İstihbarat Kısım Komutanı Astsubay Şenol Bozkurt, dönemin 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ve İlhan Cihaner hakkında “örgüt üyeliğinden” dava açıldı. Cihaner’in savcı olması nedeniyle dava Yargıtay’a taşındı. Sonraki süreçte gizli tanık “Efe”nin İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt olduğunu ortaya çıkmıştı. Akıl sınırlarını zorlayan ifadeler veren Bozkurt,“Ergenekon arabama iki kene koyarak bana suikast yapmak istedi. Komutanlar çok içip darbe planını anlattı” demişti.

ÖNCE EMEKLİ OLDU

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Savcı Bozkurt kimliğinin deşifre olmasının ardından yaklaşık 1 ay sonra kendi isteğiyle 25 Haziran 2010 günü Adalet Bakanlığı’na dilekçe sunarak 7 Temmuz 2010’da emekli oldu. Daha sonra tanık koruma programına alınan savcı Bozkurt’un estetik operasyonla yüzü ve kimliği değiştirildi. Bozkurt, yeni kimliğiyle bir süre Ankara’da serbest avukatlık yaptı. Savcı Bozkurt'un Sağlık Bakanlığı’nda görevli eczacı eşinin de kimliği değiştirildi.

MESLEĞE GERİ DÖNDÜ

Savcı Bozkurt, daha sonra yeni kimliğiyle HSYK’ye başvurarak, mesleğe kabulüne karar verilmesini istedi. 5 Mart 2013’te toplanan HSYK 3. Dairesi, Bozkurt’un mesleğe kabulüne karar verdi. Savcı Bozkurt yeni kimliğiyle cumhuriyet savcısı olarak Ankara’nın bir ilçesine atandı. Bu arada, Bozkurt’un eşi Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle 4 Eylül 2013’te ABD’ye gitti. Savcı Bozkurt da eşinin ardından bir yıl ücretsiz izin alarak, 16 Aralık 2013’te ABD’ye gitti. Ancak, Savcı Bozkurt’un durumunu öğrenen HSYK 3. Dairesi’nin üyeleri Ahmet Karayiğit ve Zeynep Kavlak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a gitti. Kavak ve Yiğit Adalet Bakanı Bozdağ’a“Bayram Bozkurt’un bozuk sicili ve gerçek kimliği bizden saklandı. Mesleğe kabul kararı kaldırılsın” talebini iletti. Bakan Bozdağ’ın isteği üzerine geçen haftalarda toplanan HSYK 3. Dairesi, savcı Bozkurt’un mesleğe kabul kararını gözden geçirdi.

VE İHRAÇ EDİLDİ

3. daire oybirliğiyle Bozkurt’un mesleğe kabul kararının kaldırılmasına karar verdi. Karara gerekçe olarak savcı Bozkurt’un “bozuk sicili”gösterildi. Kararda Bozkurt’un daha önce “kınama” ve “kıdem ilerlemesinin durudurulması” gibi disiplin cezaları aldığı ve müfettiş incelemesi raporu sonucunda hakkında “orta hal kağıdı” düzenlendiği belirtildi. Kararda, ayrıca savcı Bozkurt hakkındaki“yolsuzluk” ve “rüşvet”iddialarına da yer verildi.