Başvuru yapanlar arasında Şemdinli iddianamesini hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ile 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren'e dava açma girişiminde bulunan eski Adana Savcısı Sacit Kayasu da var. Alınan bilgilere göre Kurul, Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimlerinin ardından mesleğe dönüş başvurularını değerlendirecek. Kurul'un yapacağı araştırmanın ardından hâkimlik ve savcılık mesleğine kabulde aranan niteliklerin kaybetmeyenleri mesleğe kabul edeceği kaydedildi.

12 Eylül referandumundan sonra anayasa değişikliğine uyum amacıyla HSYK Kanunu da değiştirilmiş ve ihraç edilen 91 hakim ve savcıya mesleğe dönüş yolu açılmıştı. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından dönüş yapmak isteyenlerin 60 gün içinde Kurul'a başvurması gerekiyordu. 60 günlük süre bugün dolarken, ihraç edilmeleri nedeniyle avukatlık dahi yapamayan 40'ın üzerinde hakim-savcı HSYK'ya başvurdu. Kurul, başvuruyu kabul etmesi halinde, kişinin meslekten ihraç kararının kaldırılmasına, hakimlik-savcılık mesleğine kabulde aranan nitelikleri kaybetmediyse mesleğe tekrar atanmasına, ihracına neden olan eylem sebebiyle başka bir disiplin cezasına gerek görüldüğünde eyleme uyan disiplin cezasına karar verebilecek. Başvurusu reddedilenler yeniden inceleme isteyebilecek ya da kararın iptali için Danıştay'a dava açabilecek.

Eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı iddianamede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'la ilgili iddialara yer vermesi üzerine HSYK tarafından 2006'da meslekten atılmıştı.

 

Zaman