Ancak görev yerleri değiştirilen hâkim ve savcılardan 382’si itirazda bulunarak yeniden inceleme talebinde bulundu. Geçen yıllardaki kararnamelere göre itirazların 2 kat olması tartışmalara neden oldu. Hürriyet’e konuşan üst düzey HSYK kaynakları, şu değerlendirmeyi yapıt:



TOPLU DİLEKÇE VERİLİYOR




“Geçen yıl yaz kararnamesine itiraz sayısı 200 civarındaydı. Bu yıl itirazların fazla olmasının nedeni ise hâkim ve savcıların kararnameye itiraz etmeleri konusunda toplu dilekçe verildiğini düşünüyoruz. ‘Kararnameye itiraz edin’ diye yönlendiriliyorlar. İtirazlardaki artışın nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz. İtirazları kabul edilen kişiler için ek bir kararname yayınlandı. Başsavcılık, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı gibi unvanlı görevlere atanan 6-7 kişi bu görevi çeşitli mazeretlerle kabul etmedi. Bu nedenle geçen hafta 30 kişilik bir ek kararname hazırlandı. Ancak bu kararname Resmi Gazete’de yayınlanmadı. Hâkim ve savcılar kendilerine ait şifrelerle sorgulama yaparak, yeni görev yerlerini öğrendiler.”



KIYIM KARARNAMESİ İDDİASI




Yaz kararnamesiyle 200’ün üzerinde başsavcı ve ağır ceza mahkemesi başkanı ile Adalet Bakanlığı’nda görevli bürokratlar tenzili rütbeye uğrayarak unvansız görevlere atanmıştı. HSYK 1’inci Daire Üyesi Teoman Gökçe, kararnameye ‘kıyım kararnamesi’ tepkisi göstererek istifa etmişti. Gökçe, haklarında adli ve idari soruşturma olmayan hâkim ve savcıların atandıkları görevde süreleri dolmadan, atama ve nakil yönetmeliğine aykırı olarak atandığını ileri sürmüştü.