HSYK'nın yapısı eski haline dönüyor... Yeni yargı paketi, Meclis Adalet Alt Komisyondan geçti. Alt Komisyonda, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı nedeniyle ortaya çıkan yasal boşluğu doldurmak amacıyla, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası'na, bu kuruluşu eski yapısına döndüren maddeler eklendi.

Yeni yargı paketi Meclis Adalet Alt Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi.

Pakete, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili yeni maddeler eklendi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı nedeniyle yapılan düzenlemerle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu eski yapısına döndürülüyor. Buna göre, kurul üyeleri hakkındaki disiplin soruşturması ve kovuşturması, eskiden olduğu gibi HSYK Genel Kurulu tarafından yapılacak.

HSYK Başkanı, ihbar veya şikayeti doğrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra Genel Kurul'a sunacak. Kurulda yapılan görüşme sonucunda, soruşturma açılmasına yer olmadığına ya da soruşturma açılmasına karar verilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, üyeler arasından gizli oyla üç kişilik soruşturma kurulu oluşturulacak. Soruşturma kuruluna en yüksek oyu alan, oyların eşit olması halinde ise yaşça büyük üye olan üye başkanlık edecek.

HSYK üyelerinin adli suçlarıyla ilgili soruşturma izni işlemlerinde de Genel Kurul yetkili olacak.

Ayrıca, HSYK'da görev yapacak tetkik hakimlerinin de Genel Kurul tarafından atanması benimsendi. Tetkik hakimliğine, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile kurul hizmetlerinde yararlı olacağına karar verilenler arasından, Genel Kurul tarafından geçici veya sürekli çalıştırılmak üzere atama yapılacak.

HSYK'da görevli kamu personelinin rotasyonu konusunda, kurulun taşra teşkilatı bulunmadığından, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında görevlendirme yapılmasına ilişkin düzenleme de yapıldı. Kuruldaki kamu personeli, HSYK Genel Sekreteri'nin teklifi ve Başkan'ın uygun görmesi üzerine, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına atanabilecek.

Tasarı, 27 Mayıs Salı günü Adalet Komisyonu'nda ele alınacak.