HSYK 3. Dairesi'nin, savcılar hakkında açığa alma talebi hakkındaki görüşlerini yazılı olarak dile getiren Avukat Mehmet Kasap, şunları söyledi:


“Öncelikle bu kadar güçlü delillerin bulunduğu bir soruşturma dosyasına, siyasi iktidarın baskısıyla takipsizlik kararı verilerek dosyanın kapatılmaya çalışılması, siyasi iktidar taraftarları da dahil olmak üzere, vicdanları derinden yaralamıştır. HSYK 3. Dairesi, soruşturmayı başlatan bu savcılarla ilgili olarak ‘açığa alınma’ talebinde bulunurken, bu soruşturmayı devraldıktan sonra şüphelilerin tutuklanması talebinde bulunan savcı Ekrem Aydıner hakkında da aynı izni vermesi gerekmez miydi? HSYK tarafından aynı soruşturmada aynı kararlara imza atan savcılardan bir kısmını ayırıp, bir kısmına meslekten ihraç kararı vermeye kalkışılmasının hangi hukuki kritere dayandığının izahı mutlaka yapılmalıdır.

HSYK, soruşturmayı başlatan savcılar hakkında, ‘kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri’ kanaatinde olsa da bu savcıların görevlerini yaptığı ve bu kadar yasal delil karşısında sadece hukuku uyguladıkları kamuoyunca çok iyi bilinmektedir. Etik kuralları yayınlayan ve kendilerinden adaleti tesis etmeleri beklenen yeni HSYK’nın, ilk icraat olarak siyasi iktidarın talimatlarını yerine getirmesi, biz hukukçuları derin bir hayal kırıklığına uğratmıştır.“

CİHAN