HSYK 1. Dairesi’nin, Ankara Savcısı Tayfun Kaya’yı, biri zihinsel engelli olan ve Ankara’da tedavi gören 2 çocuğunun sağlık durumunu dikkate almadan, geçtiğimiz günlerde Kütahya’ya atamasına tepki geldi. Bir savcı, sosyal paylaşım sitesinde, HSYK’ya yönelik, yaptığı bu atamadan dolayı kınama mektubu yayınladı. HSYK’nın kıyım atama yaptığını anlatan söz konusu savcının, ‘Kınamaya davet ediyorum’ başlıklı mektubu, sosyal paylaşım sitesinde destek gördü.

HSYK, çocuğu yoğun bakımdan yeni çıkan ve hem fiziki hem psikolojik tedavi gören Eskişehir Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil’i, talebi olmadığı halde Zonguldak’a tayin etmişti. Geçtiğimiz günlerde ara atama ile yeni bir karar veren HSYK 1. Dairesi, Ankara Savcısı Tayfun Kaya’yı, biri zihinsel engelli olan ve Ankara’da tedavi gören 2 çocuğunun sağlık durumunu dikkate almadan Kütahya’ya tayin etti. Ayrıca HSYK, savcının iki çocuğunun da Ankara’da tedavisinin takibinin gerekmesine rağmen atamanın durdurulmasını reddetti.
HSYK’nın üst üste verdiği bu kararlarına bazı hukukçulardan sert tepki geldi. 

Menderes Arıcan isimli bir savcı, sosyal paylaşım sitesi ‘facebook’ adresinde, HSYK için yaptığı bu skandal atamalardan dolayı kınama mektubu yayınladı. Savcı Arıcan, ‘facebook’ adresinden HSYK’nın son kıyım kıyım atamasını anlatarak, ‘Kınamaya davet ediyorum’ başlıklı bir mektup yayınladı. Savcı Arıcan, HSYK’nın bu skandal atamasının doğru olup olmadığını sordu. HSYK’nın bu skandal atmasına meslektaşlarının ilgi göstermemesine de göndermede bulundu.

Savcı Arıcan, ‘Kınamaya davet ediyorum’ başlıklı yazısında, “Sincan (Batı Ankara) Adliyesi'nde müracaat savcısı olarak görev yapmakta iken, yüzde 93 zihinsel engelli bir çocuğu olduğu belirtilen bir meslektaşımızı makul bir gerekçe gösterilmeden Kütahya iline, HSYK'nın son kararnamesi ile tayin edildiği doğru mudur? Bu, doğrusu ise bu karda kışta bu meslektaşımızın tayininin makul bir gerekçesi var mıdır?” diye sordu.

Konuya duyarsız kalan hakim ve savcılara da göndermeden bulunan Savcı Arıcan, “Facebook’ta, HSYK'nın herhangi bir üyesinin, herhangi bir paylaşımına onlarca beğeni gönderen değerli meslektaşlarımızın, bu konuya da ilgi gösterebilirler mi acaba?” ifadesini kullandı. Arıcan, mektubunda şöyle seslendi: “Bu konu; ilgili meslektaşımız tarafından bizzat ilgililerine gerekli izahatlar ve belgeler ibraz edilerek veya birçok platformlarda dile getirilerek haberdar edilmiş. Bilgilendirilmiş olmasına rağmen, halen bir hassasiyet gösterilmemiş olmasına demokratik bir tepki olan ‘kınama’ tepkisini gösterebilirler mi acaba?”

Buradan HSYK’ya bu skandal atamasından dolayı kınadığını ve başta HSYK’daki görevliler olmak üzere herkesin görmesi için sosyal paylaşım sitesinden gerçekleştirdiğini vurgulayan Arıcan, “Ben bu tasarrufa tepki gösteren biri olarak; HSYK'nın bu tasarrufunda emeği ve imzası bulunan tüm etkili ve yetkilileri ‘bu siteyi günü gününe takip ettiklerini bildiğim için’ buradan kınıyorum. Sizleri de kınamaya davet ediyorum.” diye yazdı.

Savcı Arıcan’ın ‘Kınamaya davet ediyorum’ mektubu karşılıksız kalmadı. Çok sayıda kişi Arıcan’a destek vererek, bu skandal atamasında dolayı HSYK’yı kınayıcı ifadeler yazarak tepki gösterdi.



haberler.com