HSYK’nın son kararnamesiyle Tahşiye Davası’na bakan Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini değiştirdiği ortaya çıktı.

Metin ARSLAN- BUGÜN GAZETESİ

Mahkemenin üyesi Hasan Teke, Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine atanırken, yerine geçtiğimiz yıl hakimliğe başlayan Burçin Sevgel ile aralık ayında hakimliğe başlayan Kübra Ufak Benakay atandı.

5 MART’TA DURUŞMASI VAR

Tahşiye grubuna ilişkin dava devam ederken heyetin değiştirilmesi ‘davaya müdahale edildiği’ endişesine yol açtı. Mahkeme, 14 Aralık medyaya darbe operasyonuna gerekçe yapılan Tahşiye yapılanmasının örgüt olup olmadığına karar verecekti. Devam eden davanın duruşması 5 Mart 2015'te yapılacaktı. Mahkemenin Tahşiyecilerin silahlı bir örgüt olup olmadığı, delillerin usulsüz olup olmadığına ilişkin vereceği karar 14 Aralık soruşturmasını da temelden etkileyecekti. Mahkemenin Tahşiyeciler’in örgüt olduğuna hükmetmesi, delillerin de hukuka uygun toplandığını belirtmesi durumunda 14 Aralık soruşturması da çökecekti.

YENİ TERÖR MAHKEMELERİ

HSYK 1. Dairesi, 5 Şubat’ta yayınladığı kararnameyle kritik davaların görüldüğü İstanbul, Ankara ve İzmir Ağır Ceza Mahkemeleri’ndeki heyetleri değiştirmişti. Daire, 17 Ocak’ta yayınladığı kararnameyle de 14 Aralık ve 22 Temmuz operasyonlarının davalarına da bakacak, terör ve anayasal suçlarda yetkili özel yetkili mahkemeleri belirlemişti.

KARACA HALA TUTUKLU

14 Aralık medyaya darbe soruşturmasında gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı serbest bırakılmış, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı ve Komiser Mustafa Kılıçarslan ise tutuklanmıştı.

İKİ AYLIK HAKİMİ ATADILAR

Davanın kritik duruşması öncesi HSYK 1. Dairesi, 5 Şubat kararnamesiyle Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyetini değiştirdi. Mahkemenin bir üyesi Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilirken, yerlerine Ocak 2014’te hakimliğe başlayan 165 bin sicilli Burçin Sevgel ile Aralık 2014’te mesleğe atanan 171 bin sicilli Kübra Ufak Benakay getirildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ocak 2010'da El Kaide’yle bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle Tahşiye Grubu’nun lideri Mehmet Doğan’ın da aralarında bulunduğu gruba yönelik Türkiye çapında yapılan operasyonlarda 122 kişi gözaltına alınmıştı. Operasyonun ardından açılan dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu. Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kapatılmasının ardından Tahşiye Grubu’na ilişkin dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmişti.



bugun.com.tr